România este în pragul declarării epidemiei de gripă, după ce numărul de îmbolnăviri a crescut rapid în ultima perioadă.
CITEŞTE ŞI: Rafila: Vom asigura cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiiflamatorii
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că există un algoritm care duce la declararea stării de epidemie: creștere cu 20% timp de 3 săptămâni consecutiv și o proporție de minim 10% din probele testate confirmate.
Într-o intervenție la Digi 24, el a precizat că joi se va sti situația exactă și este „foarte probabil” să se înregistreze a treia săptămână cu crestere a numărului de cazuri de gripă, ceea ce înseamnă că se poate declara epidemie.
Nu vor fi restricţii
„Nu trebuie să înteleagă cineva că vor fi introduse restrictii”, a afirmat Rafila precizând că anumite măsuri vor fi introduse în spitale, iar la nivelul populației vor fi recomadări cum ar fi neîntoarcerea în colectivitate atâta vreme cât există simptome.
Ministrul Sănătății a precizat că nu este vorba de o situație neobișnuită, având în vedere cei doi ani în care circulația virusurilor a fost încetinită din cauza măsurilor pandemice, iar populația „e mai puțin pregătită imunologic”.
Ultima oară când a fost declarată epidemie de gripă în România a fost în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv.
Normalitate
Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirmă că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.
„Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă”, a afirmat Marinescu.
Cetățeanul TV