Iluminatul public, o mare provocare pentru administrația locală din România

Investiţiile pentru eficientizarea iluminatului public, atât stradal, când şi din instituţii cum ar fi şcolile, reprezintă în prezent o mare provocare pentru administraţiile locale din România.

Iluminatul publicNecesarul de investiţii la nivelul celor aproximativ 3.000 de primării pentru a atinge standardele europene în domeniu este estimat la ordinul miliardelor de euro, informează Agerpres.

Potrivit specialiştilor din domeniu prezenţi la conferinţa „Iluminatul şi spaţiul public urban”, organizată la Sibiu de Asociaţia Română pentru Iluminat (ARI) şi Comitetul Naţional Român de Iluminat (CNRI), cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, numai în 34 de primării există servicii de iluminat organizate conform legislaţiei în domeniu, în vigoare în ţara noastră încă din 2007, în condiţiile în care realizarea unor investiţii în sisteme de iluminat eficiente energetic pot reduce factura de electricitate a administraţiilor locale cu până la jumătate, bani care pot fi folosiţi apoi pentru alte capitole.

„Reorganizarea administrativă este departe de a se realiza, sunt destul de multe localităţi care nu îşi pot susţine nici măcar cheltuielile proprii, darămite să poată realiza o astfel de investiţie”, a afirmat Dan Ovidiu Vătăjelu, preşedintele ARI. Potrivit acestuia, necesarul de investiţii pentru următorii ani la nivelul administraţiilor locale din România este chiar de ordinul miliardelor de euro.

Prof. Laurent Chrzanovski, specialist elveţian în istoria iluminatului, a arătat că problema eficientizării iluminatului public este aproape rezolvată în ţările din Nordul Europei, însă în ţări ca România, altele din Centrul şi Estul Europei, dar şi Italia, Franţa, se poate spune că peste 99% din iluminatul stradal este inadecvat, moştenit de zeci de ani.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.