Proiect în dezbaterea CGMB. Ileana Stana Ionescu va deveni cetățean de onoare al Bucureștiului

Ileana Stana Ionescu va devei cetățean de onoare
FOTO cinemagia.ro

Actrița Ileana Stana Ionescu va deveni cetățean de onoare al Capitalei, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea şi promovarea teatrului românesc, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Municipiului București.

Potrivit expunerii de motive, Ileana Stana Ionescu, vârstă de 82 de ani, din Brad, judeţul Hunedoara, a primit în anul 2001 Placheta de aur a UARF (Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film) pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, iar în anul 1998, Premiul de excelenţă al Galei Uniter, Trofeul “Dionysos” pentru rolul din “O batistă în Dunăre” de D. R. Popescu, regia Ion Cojar.

După absolvirea liceului teoretic, a debutat ca actriţă în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes, în “Şcoala femeilor”, de Moliere. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar ulterior a performat şi pe scenele Teatrului Naţional Bucureşti.

A avut roluri în numeroase filme, printre care: “Merii sălbatici” (1964), “Un film cu o fată fermecătoare” (1966), “Păcală” (1974), “Eu, tu şi… Ovidiu” (1978), “Secretul lui Bachus” (1984), “Coana Chiriţa” (1986), “Secretul lui Nemesis” (1987), “Chiriţa în Iaşi” (1987).

Ileana Stana Ionescu va deveni cetățean de onoare. Nu este la prima distincție

În 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, “pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Potrivit raportului de specialitate, ea a fost aleasă deputat de Bucureşti în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorităţii italienilor din România, actriţa fiind italiancă după mamă, amintește Agerpres.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local. Acum, Ileana Stana Ionescu va deveni cetățean de onoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

*