Cât adevăr există în mitul că roşiile din piaţă sunt mai bune decât cele din magazin

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Specialişti în legumicultură din Iasi combat un mit urban. Respectiv roşiile din piaţă sunt cele mai bune, deoarece sunt culese cu mâna lor de fermieri din grădină

Acest lucru în timp ce roşiile din supermarket sunt tratate,deci toxice, ca să reziste cât mai mult pe rafturi. Potrivit specialiştilor, lucrurile nu sunt chiar asa.

Deşi roşiile din pieţe pot fi mai proaspete şi par mai sănătoase, dacă ascultăm promovarea vânzătorilor, cele din supermarket trec prin zeci de filtre de calitate.Există şanse mult mai mici să fi fost tratate cu diferite substanţe care să le grăbească creşterea sau coacerea.

Legumele din piaţă nu sunt foarte verificate

Prof.dr. Vasile Stoleru, specialist în legumicultură şi prorector al Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Iaşi, a explicat că problema se pune din punct de vedere tehnologic. După 1990, explică el, tot ce înseamnă producerea legumelor a trecut în sferă privată şi în ferme mici şi mijlocii.

„Foarte rar avem ferme legumicole mai mari de 50 – 100 de hectare. Oamenii au spaţii protejate, chiar sere, de maximum 1,5 – 2 hectare. Ei devin producător mici care desfac marfa direct. Există riscul ca în aceste ferme mici să nu existe trasabilitate, de la tot ce înseamnă fertilizarea în momentul legării florilor sau a tratamentelor fitosanitare”, a declarat prof.dr. Vasile Stoleru. Toţi fermierii, mari sau mici,trebuie să îşi înregistrare lucrările din fermă într-un jurnal. Cercetătorul spune că nu ştie dacă aceste jurnale . Iar că aici este,o nebuloasă.

„De multe ori aceste legume se valorifică şi în anumite magazine pentru că le cumpără de la piaţă en-gros. Se vând în aşa-zisele aprozare. Aici, să fim serioşi, nu sunt controlate corespunzător. Nu există o procedură de verificare a lor. Din când în când, Direcţia Sanitară Veterinară ia mostre din pieţe şi face analize de nitriţi, nitraţie sau metale grele, ar pentru depistarea utilizării pesticidelor nu ştiu câte se pot face atunci”, a declarat prof.dr. Vasile Stoleru.

Mai multe controale in marile magazine

În acelaşi timp, nici roşiile din supermarketuri nu sunt lipsite de orice riscuri. Pentru a putea să ducă o roşie într-un magazin din România, acele firme blamate din Turcia sau Grecia trec prin zeci de filtre în care se asigură dacă s-a intervenit în vreun fel în procesul de creştere. „Cele din supermarket care trec printr-un lanţ de certificare, fie că sunt ecologice sau convenţionale. Dar garantat nu ajung la raft fără să respecte acest lanţ al trasabilităţii. De aceea de foarte multe ori nu e foarte corect pusă problemă că produsele din piaţă sunt cele mai sănătoase şi cele din supermarketuri sunt tratate”, a explicat prof.dr. Vasile Stoleru. Din punctul lui de vedere, până să fie un sistem de achiziţie a roşiilor, un cetăţean trebuie să ştie exact bine producătorul de la care cumpără. Iar această relaţie cu fermierul trebuie să fie bazată pe experienţă şi pe încredere, spune cercetătorul.

Cum trebuie sa fie roşiile

Profesorul Vasile Stoleru spune că ar trebui să alegem de principiu fructele după forma pe care ştim dintotdeauna că o au. Dacă roşiile sunt rotunde, să căutăm să cumpărăm roşii rotunde. Sunt doar câteva soiuri care sunt alungite sau au forme aparte, în rest, o roşie care are o formă anormală este posibil să fie forţată să crească.

„Roşia să nu poată fi modificată. Dacă fructul trebuie să fie rotund, nu îl alegem noi că are formă de inimă de bou şi este tratată cu diferiţi simulatori. Fructele crescute cu simulator de creştere şi de forţare, care teoretic este interzis la noi în ţară, să fie clar, pentru a grăbi maturarea fructelor, duce la apariţia unor fructe deformate, chiar uşor alungite în unele cazuri. Roşia de la piaţă trebuie să aibă o oarecare uniformitate”, a explicat prof.dr. Ele nu trebuie să fie verzi pe interior. Dacă tăiem longitudinal (nu transversal) roşia şi vedem că seminţele sunt verzi, înseamnă că a fost tratată, grăbită spre coacere. Trebuie evitată achiziţia unui număr mare.

„În interior, se vede unde sunt prinse seminţele, trebuie să fie o zonă maturată – alb-gălbuie, sămânţa nu trebuie să fie verde. Degeaba e roşie în exterior, dacă e verde în interior la nivelul seminţelor”, a mai spus profesorul

. El a explicat că a întâlnit încredere în fermier este foarte importantă dacă vrem să ne luăm legumele din piaţă, fiindcă a întâlnit şi fermieri de bună credinţă, care făceau lucrurile de mântuială. Unul dintre ei, spre exemplu, folosea pe post de îngrăşământ în seră aşa numitul „nămol de oraş“.

„Ei aveau fructe foarte frumoase. Dar fertilizau cu nămol de la oraş fără niciun control şi spuneau că nu e nicio problemă. Dar e o problemă că introduci în seră canalizarea oraşului: planta iniţial reacţionează bine, îşi ia fosfor, calciu şi toate celea. Dar are şi mulţi contaminanţi”, a spus prof.dr. Vasile Stoleru.

Ce producători trebuie căutati

În piaţă, trebuie să căutăm producători, nu comercianţi, potrivit ziaruldeiasi.ro. Producătorul direct va avea 5-6 legume maximum, la nivel de sortimente, pentru că le culege pe rând şi nu face risipă. Comerciantul are zeci de sortimente alese, caută să vândă de toate. Iar foarte atenţi trebuie să fim la începutul de sezon, când profesorul ne recomandă să ne orientăm către supermarketuri.

„Fără doar şi poate, mai ales la început de sezon, foarte multe fructe ajung să fie forţate. Există riscul acesta şi la supermarket, dar mult mai mic. Fiindcă fermele mari nu fac asta când sunt obligate să facă analize la export. Au mai fost situaţii şi la cest nivel, când s-au introdus în ţară şi legume contaminate. Există astfel de riscuri fiindcă nu se fac analize la toate loturile care intră în ţară. Dar sunt mult mai multe filtre la intrarea în supermarket, cu siguranţă”, a conchis prof.dr. Vasile Stoleru.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.