Haos în România. Pacienții infectați cu COVID-19 au început să plece din spitale. Oamenii golesc centrele de carantină

FOTO: vperemencom/Pixabay.com
FOTO: vperemencom/Pixabay.com

Un tânăr de 24 de ani este primul pacient cu Covid-19 care a cerut să fie externat la cerere. El era internat la Spitalul Marius Nasta din București și avea și alte comorbidități. Astfel de situații se întâmplă în mai multe spitale din țară, anunță autoritățile. Curtea Constituțională a României a decis că legislația elaborată de guvern pentru starea de alertă încalcă statul de drept. 

Tânărul de 24 de ani infectat cu COVID-19 a cerut să fie externat și trimis acasă, unde va fi îngrijit de familie. „Și-a asumat un risc foarte mare. Ca medici, nu ne putem opune. Pacientul are dreptul să ceară externarea. Dar vrem să înțeleagă că măsurile le luăm pentru ei. (…)A plecat după ce a semnat un formular de consimțământ, că va respecta autozilarea și că are acasă condiții să se izoleze”, au declarat reprezentanții Spitalul Marius Nasta din București, pentru Digi 24.

Centrele de carantină au început și ele să se golească, potrivit lui Raed Arafat.

„Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățile nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus, Raed Arafat a trimis o informare către prefecturi, prin care anunță că oamenii aflați în izolare la domiciliu sau carantinați în centrele speciale nu mai pot fi restricționați. Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.

Pentru remedierea situației, premierul Ludovic Orban a anunțat că a constituit deja o echipă cu ministerele care lucrează la un proiect de lege, care va fi adoptat în ședință de guvern, „luni, cel târziu marți”.

Până la această dată, în România, se aflau 58.991 de persoane în izolare la domiciliu și 741 în carantină instituționalizată.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here