Guvernul interimar împarte primarilor 1,4 miliarde de lei

Guvernul interimar a împărțit primarilor 1,4 miliarde de lei

Pe ultima sută de metri, Guvernul Dăncilă împarte bani către primăriile din țară. Astăzi, în ședința de Guvern a fost adoptată hotărârea prin care sunt alocați 1,4 miliarde de lei către 1.600 de localități. Anunțul a fost făcut de Eugen Teodorovici, ministrul interimar al Finanțelor.

Potrivit lui Teodorovici, banii vor merge, în primul rând, pentru salarii, cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap și întreținerea unităților de învățământ.

„Am adoptat un proiect de hotărâre aștept de comunitățile locale și anume 1,4 miliarde de lei pentru diferite capitole de cheltuieli, așa cum au fost prevăzute în Ordonanța de urgență 12/2019. Scopul acestei hotărâri de guvern este acela de asigura toate cheltuielile de funcționare a bugetelor locale.(…)Un al doilea aspect este acela legat de veniturile proprii provenite din impozite și taxe locale, prevăzute în bugetele locale pe anul 2019. Desigur execuția bugetară la momentul 31 iulie, 2019, necesarul cheltuielilor prevăzute la alineatul 3, estimat până la finele anului 2019. Și ce finanțăm vreau să repet încă o dată acest lucru că să fie foarte. Prin această hotărâre de guvern, prin această distribuire de sume se au în vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de funcționare în ordinea, cum spuneam mai devreme, prevăzută la articolul 20, alineatul 3, din Ordonanța Guvernului numărul 12, cum ar fi: cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenților personali și persoanelor cu handicap grav, indemnizații lunare ale persoanelor cu handicap, așa cum sunt ele prevăzute la articolul 42, alineat 4 din legea 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, desigur”, a precizat Teodorovici.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre a Guvernului, sume importante de bani vor merge către întreținerea unităților de învățământ și pentru cele aferente sistemului de protecție a copilului și centrelor pentru persoane adulte cu handicap, de la nivelul județelor.

„Practic sumele avute în conturile UAT-urilor cu ce azi se alocă asigură funcționarea până la finalul acestui an și desigur și cheltuielile după acest moment. Nicio comună să nu aibă sub trei luni de funcționare, chiar dacă acestea nu au solicitat Ministerului Finanțelor Publice aceste sume. Practic e o echilibrare pentru zona de comune, indiferent de culoarea politică a unor primari care administrează comunitățile local.”, a adăugat Ministrul interimar al Finanțelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ