Primarul Tudorache, despre groapa de gunoi Iridex: Un atentat la sănătatea bucureștenilor!

Iridex, Ceartă pe gunoi groapa de gunoi Iridex

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, trage un semnal de alarmă asupra pericolului pentru sănătatea bucureștenilor reprezentat de groapa de gunoi administrată de firma Iridex.

Potrivit edilului, Iridex ar depozita abuziv deșeuri pe o suprafață de 53.000 mp (adică peste 5 ha), teren aparținând domeniului public pentru care nu are acte. A fost realizată o expertiză topometrică, de către un expert autorizat, la solicitarea Primăriei Sectorului 1.

Primăria Sectorului 1 se află de doi ani în proces cu Agenția pentru Protecția Mediului București pentru anularea Autorizației Integrate de Mediu pentru Groapa de gunoi IRIDEX (Dosar nr. 15248/3/2018). În ciuda faptului că avocații Agenției și cei ai IRIDEX s-au opus oricăror expertize solicitate de către Primăria Sectorului 1, instanța a aprobat, printre altele, și expertiza topometrică pentru stabilirea suprafeței și volumului gropii de gunoi IRIDEX-Chiajna.

„Primăria Sectorului 1 cunoștea că IRIDEX depozitează deșeuri pe o suprafață de 16.5ha, teren concesionat de la Chiajna și pe încă aproape 10 ha teren, proprietatea sa privată, deși depozitarea deșeurilor pe un teren privat încalcă legislația în vigoare, respectiv art. 9, alin. 3 din HG nr. 349/2005. Tocmai din acest motiv, administrația locală a solicitat în instanță anularea Autorizatiei Integrate de Mediu obținută de IRIDEX”, precizează într-un comunicat Primăria Sectorului 1.

„Atentat la sănătatea bucureștenilor”

„Rezultatele expertizei depășesc cele mai negre scenarii: pe lângă suprafețele deja cunoscute (16,5 ha domeniu public și 10 ha teren privat), firma IRIDEX depozitează ilegal deșeuri pe alte 5 ha de teren care aparțin statului. Calitatea aerului din București nu se îmbunătățește numai prin publicarea unor simple rapoarte sau prin declarații de presă pompoase, ci prin măsuri concrete de stopare a acțiunilor ilegale ale celor care ne otrăvesc de ani buni aerul pe care-l respirăm. Sper ca actuala conducere a Ministerului Mediului să reacționeze la acest atentat la sănătatea bucureștenilor și să ia urgent măsurile care se impun”, a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

„Eroare materială” de 53 de hectare

Edilul spune că expertul parte IRIDEX, referindu-se la suprafața de 5 ha, a susținut că este vorba despre o eroare materială.

„Ne întrebăm, în mod legitim, cum poate ocupa cineva, persoană fizică sau juridică, o suprafață imensă de teren aparținând statului, fără să observe nimeni, în condițiile în care, atunci când s-au concesionat cele 16,5 ha, acestea au fost predate cu Proces-Verbal de predare-primire între Chiajna și IRIDEX. Putea să fie vorba despre o eroare materială dacă ar fi fost doar o cifră scrisă greșit pe o hârtie, fără a produce consecințe, cum a fost cazul Autorizației Integrate de Mediu nr. 15, emisă tot de Agenția pentru Protecția Mediului București pentru același operator IRIDEX, în care volumul depozitului menționat a fost majorat cu 1.500.000mc (de la 4.500.000mc la 6.000.000mc) dintr-o “regretabilă eroare”, corectată ulterior, în 2017, la insistențele Primăriei Sectorului 1”, arată Tudorache.

”În afară de prejudicierea bugetului de stat, ar putea exista consecințe ale căror gravitate nici măcar nu le putem anticipa, legate de mediu și de afectarea sănătății cetățenilor din București și din Ilfov. Neexistând o Autorizație de Construire și pentru suprafața acoperită abuziv, nu știm dacă înainte de a se depozita deșeuri pe aceste zeci de mii de metri pătrați s-au respectat normele pentru protecția mediului, cum ar fi: izolarea terenului pentru a evita poluarea solului și a pânzei freatice, drenajul levigatului etc”, a mai precizat primarul Dan Tudorache.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here