Genialitatea înaintașilor romani. Eveniment istoric și cultural în Sectorul 5

sectorul 5

De unde vin inteligența românească, capacitatea de a inova și a inventa a românilor?! De unde vin genialitatea și “neastâmpărul” tehnic ale lui Petrache Poenaru, ale lui Vuia și Vlaicu și ale atâtor români geniali?! Sau geniul anonim al inventatorilor morilor de apă, precursoare vechi ale mini-hidrocentralelor din munții noștri?!

Păi, s-au transmis, aproape genetic, de la strămoșii poporului român – dacii și romanii, “altoiul” din care ne-am format! Acesta este, de fapt, mesajul pe care îl transmite extraordinara inițiativă a Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5, prin expoziția “Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor”, în premieră în România. Expoziția este deschisă până în ianuarie 2022 și este găzduită la Casa Oamenilor de Știință (Calea 13 Septembrie, nr.13, Sector 5, București), în sediul Academiei Române.

Un eveniment istoric și cultural extrem de benefic copiilor și elevilor care, astăzi, sunt din ce în ce mai lipsiți de orele de istorie! Așadar, chiar și în aceste condiții grele, duceți-vă copiii la expoziție!

Toate drumurile duc la Roma

Așadar, de marți până vineri, între orele 10:00 și 20:00 și sâmbată și duminică, între 09:00 și 21:00, Casa Oamenilor de Știință este gazda primitoare a măreției Imperiului Roman.

Mașinile de război, camera „faunului”, documentul „Roma antica”, distracția și stilul de viață, dar și harta care demonstrează că „toate drumurile duc la Roma” se bazează pe o realitate evidentă și sunt elemente cheie ale expoziției, în premieră în România, Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor.

Reconstrucțiile armurilor soldaților de diferite ranguri și ale gladiatorilor vor putea fi admirate și chiar atinse, dezvăluind astfel secretele celei mai puternice armate din istoria omenirii.

Panorame uriașe prezintă cele mai importante clădiri ale Romei: Pantheonul și Collosseumul.

Statuia vulturului, simbolul puterii armatei Romane, păzește intrarea. Diferite mașinării și clădiri au fost reconstruite și așezate strategic în sala de expoziție, printre manechinele soldiaților și gladiatorilor îmbrăcați cu impresionanta armură romană.

Mașinăriile romane construite în imperiu pentru folosirea lor atât în război, cât și în viața de zi cu zi sunt așezate de-a lungul panourilor grafice pentru o înțelegere mai bună a vieții romanilor.

Finalul grandios al expoziției are o temă ce va trezi curiozitatea atât pentru publicul larg cât și pentru cunoscătorii de istorie romană și limbă latină: jocuri, gladiatori și armura soldaților. Superbele reconstrucții ale armurii soldaților de diferite ranguri și gladiatorilor vor putea fi atinse, observate și admirate, dezvăluind astfel secretele celei mai puternice armate din istoria omenirii.

În timp ce la București se desfășoară expoziția Imperiul Roman – Tehnologia Invingătorilor, Casa de Cultura a Studenților de la Cluj- Napoca găzduiește expoziția Leonardo Da Vinci și mașinăriile sale – Invenţiile Geniului Renascentist.

“Senatul și poporul”     

Unul dintre cele mai cunoscute drapele de luptă este ușor de recunoscut după culoarea purpurie și inscripția cu fir auriu “SPQR”. Era purtat de legionarii porniți în marș către inamici. Acesta este un acronim pentru expresia din limba latină – “Senatus Populusque Romanus”, adică  „Senatul și poporul roman”, referindu-se la guvernul Republicii Romane și fiind folosit ca semnătură oficială guvernamentală.

Acronimul apărea pe monedele republicii, la sfârșitul documentelor publice gravate în metal sau sculptate în piatră, pe monumente și opere publice, fiind ulterior parte a stindardelor de luptă ale legiunilor romane. În timpurile moderne, SPQR apare pe stema orașului Roma, ca și pe multe din clădirile publice ale capitalei Italiei.

Echipament de legionar

Legionarii romani erau protejați de un coif și de o armură numită lorica segmenata, care înlocuise armurile de zale mai comune, numite lorica hamata, dându-le soldaților un avantaj de 3:1. Un soldat roman era o adevărată forță având în vedere dotarea militară pe care trebuia să o poarte: gladius – sabie scurtă, cu vârf scuțit și tăiș dublu, teaca, mantaua, lancea, recipientul pentru apă, tigaia pentru gătit și alte componente.

sectorul 5

Eficiența țestoaselor

Centurionii erau cei mai cunoscuți comandanți militari care comandau unitățile de bază ale legiunilor – centuriile, formate fiecare din 80, 160 sau chiar 300 de omanei.

Dar, cum a apărut dispunerea soldaților numită “țestoasă”, formație pe care o puteți observa azi în acțiunile de represiune întreprinse de jandarmi – și din România dar și în multe alte locuri fierbinți social?! Tot strămoșii noștri, romanii, mari luptători și învingători: era o formație tactică foarte disciplinată, care necesita multe exerciții pentru a obține o excelentă coordonare colectivă. Componenta principală  era formată din scuturile mari dreptunghiulare, aflate în posesia fiecărui legionar, care alcătuiau o “mașină umană” imbatabilă, de eficiență maximă dar și de protecție a soldaților!

sectorul 5

Haideți, prieteni, primarul Piedone, împreună cu specialiștii Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5, vă „teleportează” în Imperiul Roman!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.