GALERIE FOTO Gabriela Firea la Madrid. Discuții despre zona metropolitană, fonduri europene și spitale

Gabriela Firea la Madrid

Primarul general Gabriela Firea la Madrid s-a întâlnit cu Ángel Garrido García, președintele ales al Comunității Autonome Madrid, instituție care guvernează întreaga zonă metropolitană din capitala Spaniei, compusă din nu mai puțin de 179 de localități.

Astfel, Gabriela Firea la Madrid a convenit că experții madrileni vor veni în perioada următoare la București pentru a realiza împreună cu specialiști ai Primăriei Capitalei grupuri de lucru comune, astfel încât proiecte care în Madrid au fost implementate cu succes să poată fi începute și la București, mare parte cu finanțare externă, în contextul în care Comunitatea Autonomă Madrid înregistrează un nivel foarte ridicat în atragerea de fonduri europene.

În cadrul întâlnirii, Gabriela Firea a declarat că semnarea Memorandumului între București și Madrid reprezintă un prim pas esențial în colaborarea celor două capitale: „După semnarea acestui document atât de important pentru București, ne dorim să trecem cât mai rapid de la teoretic la concret, să implementăm modelele de bune practici de la Madrid în domenii cheie precum absorbția de fonduri europene pentru dezvoltarea orașului, îmbunătățirea infrastructurii de transport sau sănătate. După aceste întâlniri la nivel înalt, extrem de utile pentru București, vom organiza întâlniri la nivel de experți, astfel încât să beneficiem de experiența specialiștilor madrileni în dezvoltarea domeniilor vitale pentru Capitala României”.

Gabriela Firea la Madrid. Îmbunătățirea traficului rutier în Zona Metropolitană

Totodată, edilul șef al Capitalei Gabriela Firea la Madrid a subliniat că experiența Comunității Autonome Madrid reprezintă un exemplu, în special în ceea ce privește infrastructura de transport, mai ales că, în prezent, în România „se pun bazele Zonei Metropolitane București-Ilfov, s-a înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară București-Ilfov, din care face parte Primăria Capitalei și toate cele 40 de unități administrativ-teritoriale din Ilfov, și prin care se iau decizii pentru îmbunătățirea traficului în București și zona metropolitană. Ne dorim să realizăm și noi, în această regiune, pasaje subterane și drumuri expres, după modelul Madridului, astfel încât traficul rutier să fie îmbuntătățit către toate orașele Zonei Metropolitane”.

La rândul său, președintele Comunității Autonome Madrid, Angel Garrido, a explicat că problemele de trafic rutier au fost rezolvate printr-o serie de măsuri clare și eficiente: a fost înființat Consorțiul Regional de Transport – care coordonează transportul public la nivelul întregii regiuni, inițiativă care s-a demonstrat a fi extrem de benefică, în special prin asigurarea unui transport unitar și coerent; a fost extinsă linia de metrou ușor de la Madrid către orașele din regiune, realizându-se, astfel, legături directe și rapide între capitală și localitățile cele mai îndepărtate din Comunitate.

Gabriela Firea la Madrid. Fonduri europene

Cu privire la acest domeniu, primarul general Gabriela Firea și-a manifestat interesul ca Madridul să acorde asistență Bucureștiului, pentru că administrația bucureșteană intenționează să dezvolte domeniul și în Capitala României, în special în zona de infrastructură mare. Președintele Comunității autonome Madrid a explicat, în acest sens, că la Bruxelles există o delegație permanentă a Madridului, care facilitează procesul de absorbție care poate fi destul de elaborat, așa cum este cazul tuturor orașelor.

Gabriela Firea la Madrid. Investiții în sănătate și educatie

Totodata, președintele Angel Garrido a declarat că dorește să împărtășească din experiența comunității pe care o conduce, și în privința sistemelor publice de sănătate și educație: „Madridul reprezintă comunitatea din Spania cu cea mai mare creștere economică – de 4% – având, totodată, și cele mai mici impozite. La nivelul serviciilor publice, suntem printre cei mai buni din Europa. Avem toată deschiderea în a împărtăși din experiența noastră românilor”.

“În cazul Bucureștiului, Primăria Capitalei administrează doar 19 spitale, însă acordăm toată atenția acestui sector: am mărit bugetul alocat de la 50 la 100 de milioane de euro și investim în realizarea unui spital metropolitan, a două spitale zonale precum și în construirea unui centru de protonoterapie”, a declarat Gabriela Firea la Madrid.

Referitor la educație, Angel Garrido a declarat că unitățile de învățământ din Comunitate sunt structurate pe trei categorii: 55% reprezintă școlile de stat, 15% școli private și 30% școli private cofinanțate de comunitate.

Discuțiile au privit și Legea capitalei după care funcționează administrația madrilenă, document de interes pentru București, în condițiile existențței, de-a lungul timpului, a mai multor inițiative de elaborare a unei Legi a Capitalei, care însă nu au avut suportul necesar pentru concretizare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.