Galați: Primarul Marius Stan vrea să preia de la Guvern compania care produce energia termică în oraș

Marius StanPrimarul Galaţiului, Marius Stan, vrea să supună votului consilierilor, în şedinţă extraordinară, declararea situaţiei de urgenţă privind termoficarea, pentru ca Primăria să ia în administrare de la Guvern producătorul de energie termică, Electrocentrale. Și asta pentru că firma riscă să intre în faliment.

Marius Stan spune că vrea să declanșeze situația de urgență în termoficare, pentru că societatea care asigură furnizarea de agent termic în oraş, Apaterm, a intrat deja în faliment, iar producătorul de energie termică, Electrocentrale, riscă acelaşi lucru.

”V-am înmânat un material vizavi de situaţia de la Apaterm şi de iminenţa declanşării situaţiei de urgenţă pe municipiul Galaţi. Ieri (miercuri) s-au întâmplat două evenimente nefericite pentru Galaţi, unul a fost consimţirea falimentului Apaterm, iar în şedinţa comitetului creditorilor de la CET, ne-a trecut glonţul pe la ureche, pentru că au venit creditorii principali cu direcţia clară, Romgaz şi Tansgaz, de a cere falimentul CET. Am primit un răgaz. Răgazul ăsta trebuie folosit cu inteligenţă şi cu maximă celeritate, pentru că odată intrat şi CET în faliment, sistemul centralizat nu mai poate fi salvat. Reţelele primare, care sunt esenţiale pentru orice dezvoltare viitoare, intră la masa credală şi nu mai putem avea acces la ele, motiv pentru care cred că se impune declanşarea ei, dar repet, până luni mai analizăm, analizăm împreună materialele pe care le avem şi situaţia în care ne aflăm”, a declarat Marius Stan.

Potrivit plui Marius Stan, dacă aleşii locali vor fi de acord cu declararea situaţiei de urgenţă, se va putea încredinţa direct unei firme managementul societăţii de termoficare a oraşului. În acest fel municipalitatea va cere să preia în administrare de la Guvern societatea Electrocentrale. Se doreşte ca în final serviciile de producere, de distribuţie a agentului termic, precum şi cele de încasări ale facturilor de la populaţie, să le realizeze aceeaşi firmă.

Pe de altă parte, conducerea societăţii Electrocentrale, aflată în insolvenţă a anunţat că în urma discuţiilor cu principalii creditori, va opta pentru întreruperea activităţii de producere a energiei electrice şi termice şi implicit a livrării energiei termice în perioada 1 aprilie – 30 septembrie, activitatea urmând să fie reluată începând cu 1 octombrie.

Această variantă va duce la reducerea pierderilor financiare ale societăţii cu circa 30 milioane de lei, spun reprezentanții societății Electrocentrale.

Conducerea Electrocentrale mai arată că societatea se confruntă cu dificultăţi financiare generate de restanţele mari la plată ale distribuitorului local de energie termică, Apaterm, în valoare de 50,6 milioane de lei, la data de 24 aprilie, la care se va adăuga contravaloarea energiei termice livrate în cursul lunii martie, invocându-se şi o creanţă de 339 de milioane de lei înscrisă la masa credală care a fost anulată.

Din acest motiv, se precizează că societatea Electrocentrale nu a reuşit să obţină nici măcar fondurile necesare achitării către Romgaz Mediaş a contravalorii gazelor naturale livrate în luna ianuarie 2015, în valoare de 22,4 milioane de lei cu scadenţă pe 27 martie 2015.

Dacă Romgaz va sista livrările de gaze către societatea care produce agentul termic pentru Electrocentrale, lucru care este anunţat să se întâmple în weekend, locuitorii municipiului Galaţi ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură.

Pe de altă parte, societatea care asigură distribuţia apei calde şi căldurii în sistem centralizat în municipiul Galaţi, Apaterm, rămâne în procedură de faliment, în urma unei hotărâri irevocabile formulată, miercuri, de Curtea de Apel Galaţi.

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins ca nefondate recursul Primăriei Galaţi şi al reprezentantului sindicatului din societatea locală de termoficare, Apaterm, la decizia Tribunalului Galaţi din 15 ianuarie prin care s-a decis intrarea în faliment a societăţii. Apaterm are de recuperat de la populaţie aproximativ 150 de milioane de lei.

În municipiul Galaţi, circa 60.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic.

Primarul Marius Stan nu este singurul edil care încercă să preia de la Guvern furnizorul de agent termic. Aceeași situație se întâmplă la Constanța și București. Cu toate că Guvernul și-a dat acordul pentru fuziunea producătorului de agent termic cu distribuitorul acestuia, în Capitală, procedurile sunt blocate din cauza neînțelegerilor dintre Electrocentrale și Primăria Municipiului București.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.