Gabriela Firea a cerut Curții de Conturi un audit referitor la contractul pentru Pasajul Piața Sudului

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat miercuri că a cerut Curții de Conturi un audit referitor la contractul pentru Pasajul Piața Sudului.

Anunțul a fost făcut după o ședință de lucru dedicată situației lucrărilor la două obiective de investiții majore pentru Capitală: Pasajul Piața Sudului și Penetrația Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București-Pitești.

“Din discuțiile cu unitățile de implementare proiecte, consultanții, proiectanții și constructorii s-au desprins următoarele: ambele obiective au termenele de finalizare depășite. Au apărut probleme legate de proiectare, care nu a ținut cont de existența în amplasament a rețelelor de utilități publice — mă refer aici la apă, canal, electricitate, gaze, curenți slabi —, dar au fost și întârzieri legate de asigurarea decontării la termen a facturilor, întârzieri care pot fi imputate Primăriei Generale a Capitalei. În cazul Pasajului Piața Sudului, există o sumă pe care Primăria Generală nu a decontat-o, pentru că nu a recunoscut cheltuielile indirecte aferente situației de plăți din cauza ponderii foarte mari, 59,4%, fără ca acestea să fie justificate cu documente suport. (…) Am solicitat Curții de Conturi un audit în legătură cu acest contract”, a declarat Firea.

Ea a menționat că valoarea totală a acestui contract este 127 de milioane de lei. Stadiul actual al realizării proiectului este de 59%. “Toate aceste datorii vor fi achitate în termen, de asemenea facturile care au fost aduse la plată, cu excepția cheltuielilor indirecte, care sunt încă în litigiu. Menționez că Primăria Capitalei are o restanță de circa șase milioane de lei, sumă aferentă situației de lucrări pe aprilie, mai, iunie. Am constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Primăriei Generale a Capitalei, constructor și consultant pentru a găsi căile legale pentru achitarea măcar a unui procent din cheltuielile indirecte, firește, potrivit legislației fiscale românești. Am primit asigurări de la constructor (…) că Pasajul Piața Sudului va fi finalizat în aprilie 2017, în condițiile asigurării cash flow-ului, a unui ritm adecvat de plăți, conform contractului”, a afirmat edilul general.

Ea a explicat că a apelat la Curtea de Conturi pentru că a dorit să le prezinte bucureștenilor care este stadiul în care a preluat obiectivele. “Cred că este normal ca bucureștenii să știe exact nu neapărat care sunt vinovățiile, dar în ce mod s-au realizat aceste lucrări, de ce s-au pierdut bani europeni, de ce Primăria trebuie să suporte eventual penalități și toate aceste lucruri”, a spus Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ