Gabriel Dumitraşcu: RADET ar trebui să se ocupe doar de distribuţia şi transportul agentului termic

RADET
RADET se pregătește să bage căldură în calorifere

DumitrașcuRADET ar trebui să separe activitățile de transport, distribuție și furnizare a agentului termic și să se ocupe doar de cele de distribuție și transport, pentru eficientizare, a declarat marți Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrației al regiei.

„Viitorul RADET ar trebui să se rupă de activitatea de furnizare și să se ocupe doar de transport și distribuție”, a spus Dumitrașcu.

În sectorul energiei electrice și al gazelor, o astfel de separare, așa-numită „unbundling”, a fost realizată încă din 2007, în urma unor directive europene care nu permiteau ca aceeași companie să dețină, simultan, activități de producție, furnizare, transport și distribuție a energiei electrice sau a gazelor. Dumitrașcu a precizat că sistemul de încălzire este cel mai nereformat din tot sectorul energetic. „Este cel mai arhaic subsector și cel mai nereformat din tot sistemul electroenergetic românesc”, a arătat el.

Dumitrașcu a mai spus că a reușit să reducă pierderile RADET la 5%, față de 15%, cât erau la finalul sezonului rece anterior, după mai multe reparații la sistemul de distribuție a agentului termic. „Pierderile au fost reduse de la 15%, cât erau în martie 2015, la sub 5%. Am pus presiune pe Primărie și pe ELCEN și am reușit să facem reparațiile necesare. Cu 7,5 milioane de lei am făcut 64 de reparații din 74”, a precizat Gabriel Dumitrașcu.

El a subliniat faptul că prețul energiei termice la consumator nu a mai fost modificat deloc din 2011, în timp ce prețul la care achiziționează energia termică de la ELCEN a crescut mereu. „Am avut o creștere de 43%, cumulat, a intrărilor, ceea ce ne-a dus într-o stare de dezechilibru, în condițiile în care ieșirile au rămas la același preț. Această stare de dezechilibru pleacă din reglementări, din proasta aplicare a reglementărilor, dar și din lipsa de decizie privind modificarea reglementărilor”, a susținut președintele CA al RADET.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here