joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăGabriel Dumitrașcu: Dragnea sacrifică RADET, ca să se răzbune pe Firea

Gabriel Dumitrașcu: Dragnea sacrifică RADET, ca să se răzbune pe Firea

-

Mii de oameni stau în frig, iar angajații RADET și ELCEN se pregătesc să iasă în stradă din cauză că Guvernul și Primăria Capitalei lasă de izbeliște cele două instituții care sunt de interes național. 

De la începutul iernii, aproape nu există zi fără nicio avarie la rețeaua RADET, sute de oameni din zeci de blocuri neavând apă caldă și căldură. Cum s-a ajuns în această situație? În timp ce alte orașe și-au modernizat rețeaua de termoficare aproape în integralitate cu bani europeni, Bucureștiul nu a făcut nimic în acest sens, investițiile de la bugetul local în rețeaua RADET fiind doar de 130 milioane de lei, din care doar 17 milioane în ultimii doi ani. Asta în condițiile în care Regia avea nevoie de investiții de 1,4 miliarde de euro, eșalonate pe o perioadă de 20 de ani.

Cum vrea să se răzbune Dragnea pe Firea: bagă în faliment RADET

Potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii Cetateanul.net, principalul creditor al regiei, ELCEN (97%), aflat în subordinea premierului Viorica Dăncilă, nu va vota planul de organizare al RADET în forma propusă de administratorul judiciar, potrivit unui Ordin al Ministerului Energiei. ELCEN cere ca planul de reorganizare să fie aprobat întâi de Consiliul General al Municipiului București, înainte de a intra în Adunarea Creditorilor, și RADET să facă dovada că poate plăti datoriile către ELCEN, minimum circa 1,1 miliarde de lei din cele 3,7 miliarde. O asemenea măsură va băga în faliment RADET, pentru că instituția nu are bani să acopere datoriile, a explicat Gabriel Dumitrașcu, expert în energie, care crede că cei doi lideri politici se bat în orgolii, iar Liviu Dragnea este dispus să sacrifice RADET doar pentru a se răzbuna pe edilul-șef, Gabriela Firea. Motivul: aceasta nu îl mai susține pe liderul PSD. 

Cum poate fi salvată RADET

Reporter: Zeci de mii de familii stau în frig, deși ei plătesc căldură. Motivul- RADET nu poate furniza agent termic la parametri normali, pentru că țevile sunt prea vechi și există riscul ca acestea sa cedeze- din cauza vechimii lor. Care ar fi soluția acestei probleme?

dumitrascu-440x270

Gabriel Dumitrașcu, expert în energie: Trebuie să regândim, să reconfigurăm și să reconstruim sistemul centralizat de alimentare cu căldură și apa caldă punând la bază îndeplinirea cerințele de confort ale bucureștenilor. Este singura soluție reală.

Sistemul centralizat de termoficare din București se află într-o criză generalizată din cauza lipsei de viziune, de asumare, de profesionalism și de sinceritate a administrației Bucureștiului. N-au vrut sau n-au știut să ia taurul de coarne și de aceea am ajuns aici, aproape de colaps.

Nu doar rețelele de conducte sunt în suferința.Capacitățile de producție a energiei termice sunt la limita duratei de viață, ineficiente economic și energetic și dispuse ineficient, departe față de locul de consum. Zona de nord și est a Bucureștiului nu are nicio sursă de producere a energiei termice, fapt ce determină transportul agentului termic prin rețele de conducte care de la producător la consumator însumeaza și peste 20 de km de traseu. Adaugați aici și lipsa izolațiilor eficiente și starea de uzură avansată a conductelor, care determina avariile și înțelegeți de ce agentul termic care pleacă din centrale la 95-100 de grade Celsius ajunge uneori la baza blocului la 40-50 de grade. Din păcate, Bucureștiul nu are alternative reale și acoperitoare la sistemul centralizat de termoficare. Rețelele  de distribuție gaz metan și energie electrică nu pot asigura capacitățile necesare pentru alimentarea a încă 500.000 de noi centrale individuale

Reporter: Care ar fi planul concret pentru modernizarea sistemul de termoficare al Capitalei si cat ar costa punerea lui in aplicare?

G.B: Piața energiei termice în București trebuie regândită, astfel încât să devină reală și competitivă, în care nu e nevoie de companii dominante și monopol, pentru creșterea eficientei tehnologice și economice a producției și furnizării dar și a calității prestațiilor pe cele doua tipuri de activități.

Noi, liberalii, spunem ca pe bază experienței marilor orașe europene, capacitățile de producție și furnizarea trebuie deschise către mediul concurențial și competitiv. Capitalul privat trebuie lăsat să fie investit în capacități de producție noi, care să intre în competiție calitativă și de preț cu ELCEN și la consumatorul final să ajungă, cu prioritate, energia termică provenită de la producătorul care asigură cei mai buni parametri tehnici și cel mai scăzut preț.

Reconfigurarea amplasamentelor și capacităților optime a surselor de producere a energiei termice trebuie să țină  cont de necesarul actual și de perspectiva de consum de energie termică, plecând de la urmatoarele principii: sursele să fie amplasate cât mai aproape de locul de consum și să aibă capacități instalate cât mai apropiate de maximul de consum al zonei deservite; producția de energie termică să fie direct distribuită consumatorilor din cartierele cele mai apropiate; sursele de producție vor  fi concepute cu capacități flexibile care vor livra în sistem pe măsura ce crește cererea de consum; capacitatea însumată a surselor de producție va acoperi necesarul consumului de vârf plus o capacitate de rezervă.

Pentru a acoperi deficitul de producție vor fi selectați competitiv investitori-operatori care vor construi capacitati noi de producție,  flexibile, în cogenerare de înaltă eficiența în zonele Colentina, Titan-Faur, Aviației, Casa Presei, dar și doua surse de producție în cogenerare  folosind drept combustibil deșeurile menajere și urbane, una în vest și una în estul Bucureștiului. În acest fel vor fi acoperite cererile de energie termică din zonele reclamate de bucureșteni ca având acum un  deficit de căldura și apă caldă.

Pe lângă satisfacerea necesităților de consum din acele zone, se vor înregistra alte doua efecte: reducerea costurilor de producție a energiei termice cu cel puțin 20% și va scădea costul general de transport al energiei termice de la 400 milioane lei, actual, la sub 100 de milioane lei, prin scăderea  substanțială a distanțelor de transport a energiei termice pâna la locul de consum.  Sub presiune concurenței, ELCEN va fi nevoită să-și reconfigureze și modernizeze capacitățile de producție, reducând costurile dar diminuandu-și pozitia de monopol. Fiecărui operator din sistemul de producție i se va cere să crească permanent eficiența energetică și să integreze surse regenerabile(solar și geotermal) în mixul de producție, crescând treptat ponderea acestora.

Reconfigurarea sistemului de producție necesită investiții totale de 850 de milioane de euro, din care investiții municipale de 250 mil.euro, din care 150 milioane euro fonduri europene nerambursabile, cu precădere pentru CET Casa Presei și cele doua incineratoare de deșeuri municipale.Termenul de realizare este de 5 ani, începând cu 2019.

Am regândit funcționarea sistemului de transport și distribuție și la baza modelului de funcționare am pus  principii și criterii de măsurare a performanței tehnice: pierderea termică, cantitatea de apă de adaos, frecvența întreruperilor, flexibilitatea reglării temperaturii livrate și parametrii de eficiență economică: cel mai mic cost posibil, cea mai redusă mentenanța, cel mai mic nivel al subvenției.

Operarea sistemului de transport și distribuție  trebuie concesionată  unui operator deținut de municipalitate sau privat, în urma unui proces competitiv bazat pe capacitatea tehnică și managerială dar și pe garanțiile financiare oferite pentru îndeplinirea unor indicatori-cheie de performanță: pierderile de apă, pierderile de energie termică, costurile totale de transport și distribuție, capacitate operațională și de intervenție, capacitatea de a atrage capital și investitii, precum și costul final al energiei.

Întregul sistem de transport al energiei termice din București trebuie redimensionat și echipat cu conducte preizolate moderne. În momentul de față, ca urmare a dispariției marilor consumatori industriali, capacitatea de transport a energiei termice este de 3 ori mai mare decât necesarul. Această supradimensionare, alături de starea tehnică precară datorată înbătrânirii rețelei, genereaza pierderi de 4 ori mai mari decât cele teoretic acceptabile. Doar schimbarea în integralitate a rețelei de transport va permite presiuni ridicate și viteze de transport mărite ale energiei termice, cu influență directă asupra creșterii calitații prestației și diminuării costului. Rămânerea unor tronsoane neredimensionate și nemodernizate, așa cum propune acum Primaria, va face ca întregul sistem să nu poata lucra la parametrii optimi, diminuând efectele pozitive. Orice sistem lucrează la parametrii reduși la care rezistă cea mai slabă verigă a sa.

În ceea ce privește sistemul de distribuție, pentru îmbunătățirea parametrilor și a calității energiei livrate, punctul de preparare al căldurii și apei calde se mută din punctele termice actuale, care vor deveni, eventual, capacități de stocare și pompare variabilă a energiei termice, în modulele termice de preparare a căldurii și apei calde, amplasate la baza blocurilor și clădirilor. În acest mod, energia termică ajunge la bază clădirilor sub forma de apă fierbinte la 85-90 grade Celsius și în modulele termice se face prepararea căldurii și a apei calde în cantitatea și la temperatura dorite de consumatori. Din modulele termice va porni pe verticala blocului câte o singură coloană tur-retur pentru căldura și apă caldă, la care se vor branșa pe orizontală apartamentele, ceea ce va permite contorizarea individuală a fiecărui consumator dar și posibilitatea reglajului individual a temperaturii de încălzire a apartamentului.

Investiții municipale în  modernizarea, recalibrarea și reconfigurarea sistemului de transport și distribuție al energiei termice le-am estimat la 550 milioane euro, din care 200 milioane euro fonduri nerambursabile, realizabi-le  într-un termen de șase ani.

Chiar dacă pare un proces complex, ce presupune modificări radicale față de prezent, noi vă spunem responsabil că putem face această schimbare. Avem inteligența individuală și hotărârea colectivă și, mai presus, avem onestitatea de a pune în practică ceea ce am gândit că e mai bine și eficient pentru bucureșteni.

Aplicând proiectele enunțate costul final al gigacaloriei scade de la 440 lei, în prezent, la 300 de lei, fiind suportabil pentru toate categoriile de consumatori.

Reporter: Cat de benefică este subventionarea pretului gigacaloriei la populatie? Cine ar trebui să primescă și cine nu subvenție?

G.B: Orice serviciu public nu poate exista dacât dacă este asumat de o autoritate publică, în condițiile în care își asumă și acoperirea costurilor care depașesc un cost normal și justificat. În București prețul cu care producătorii, CET-urile, vând energia termica către RADET este in jur de 186 lei/gigacalorie. Pentru ca energia termica să ajungă la consumator aceasta mai trebuie transportată, distribuită și furnizată, deci se adaugă alte costuri. Însumand toate costurile, inclusiv pierderile, energia ajunge la consumator cu un cost real de aproape 440 lei/ gigacalorie. Consumatorul casnic platește doar 163 lei/ gigacalorie, mai puțin decât prețul de producție de 186 lei/ gigacalorie. În 2011 când a fost stabilit tariful la consumatorul casnic de 163 lei/ gigacalorie, prețul de producție era in jur de 124 lei/gigacalorie.Vorbind despre subvenționarea căldurii  bucureștenilor, PSD-ul spune ”vă dăm”, ”vă asigurăm”.  Adevărul e că PSD-ul nici nu dă, nici nu asigură.  PSD-ul doar devalizează sistemul și compromite șansa bucureștenilor de a beneficia de un sistem performant, chibzuit și eficient economic care să le asigure căldură și apa caldă la calitatea normală. Subvenția a devenit un agent electoral. De altfel, conform legii din 2017 trebuia eliminată subvenția generalizată la toți consumatorii. După prorogări de termen succesive, Guvernul a decis că incepând cu 2021 vor mai fi subvenționați doar consumatorii vulnerabili

Reporter: Credeți că fuziunea RADET-ELCEN este soluția problemelor pe care le au cele două instituții în prezent? De ce?

G.B: Am fost primul care am spus de acum trei ani că nu fuziunea a doua sisteme mamut, anchilozate și generatoare de pierderi este soluția unei termoficări care să aducă satisfacție bucureștenilor.

Noi, liberalii, punem interesele bucureștenilor pe primul loc și căutam soluții practice și eficiente pentru a împlinii așteptările oamenilor, așa cum ei le definesc, spre deosebire de administrația PSD care caută soluții pentru supraviețuirea actualului sistem de termoficare, ca sursă de putere politică. Acesta e motivul real pentru care PSD susține fuziunea a doua sisteme mamut, ELCEN și RADET, aflate în insolvență de peste doi ani, depășite de timp, nereformate și paguboase pentru bugetul bucureștenilor, susținute printr-un sistem centralizat și nediferențiat de acordare a subvențiilor. Administrația pesedistă a Bucureștiului, pentru a se menține la putere, are nevoie de cât mai mulți angajați, inclusiv în termoficare, ca și în companiile municipale, care să depindă de bugetul acordat de Primărie și care în schimbul asigurării unor salarii să le acorde voturile. În spatele acestor false îngrijorări socialiste stă adevăratul interes al burgheziei roșii, să-și numească politrucii în pozitii de conducere pentru a avea acces discreționar la contracte care au în spate bugete anuale de peste 2 miliarde lei și active imobiliare valoroase. In plus, câta ipocrizie e in cumpararea ELCEN! Să-i hulesti public pe bucureștenii care cumpără ”hârburi”, mașini vechi de 8-10 ani cu motor euro4 și tu, Primarul General, să cumperi centrale vechi de 40-50 de ani, echivalente cu motoarele noneuro.

 

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ce a răspuns Lasconi când a fost întebată dacă a fumat vreodată ilegale

0
Lidera USR, Elena Lasconi, și președintele AUR, George Simion, au participat joi, 21 noiembrie, la o dezbatere moderată de comediantul Cosmin „Micutzu" Nedelcu. CITEŞTE ŞI: Ce adiscutat Bolojan cu Lasconi şi Geoană chiar înainte de turul 1 al Prezidenţialelor Cei doi...