Funcționarii din Primăria Sectorului 1, reţinuţi pentru luare de mită, au fost arestaţi

Pedepse drastice pentru răspândirea de informații false

Directorul executiv adjunct al Direcţiei Inspecţie din Primăria Sectorului 1 şi consilierul reţinuţi de DNA pentru luare de mită, fiind acuzaţi că au primit între 15.000 de euro şi 70.000 de euro pentru recepţia unor lucrări, au fost arestaţi preventiv.

catuse mitaJudecătorii Tribunalului Prahova au emis, ieri, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Răzvan-Mihai Iordan, fost director al Direcţiei Inspecţie din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, în prezent consilier al primarului Sectorului 1, şi a lui Dan Toma, fost şef birou, ulterior director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Inspecţie din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, funcţie deţinută şi în prezent, cei doi fiind cercetaţi de DNA pentru luare de mită.

Ei fuseseră reţinuţi cu o zi înainte de procurorii DNA Ploieşti şi au fost duşi în instanţă cu propunere de arestare preventivă. Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă.

Sfânta șpagă

Potrivit ordonanţei de reţinere a procurorilor, în perioada 2006-2010, Răzvan Iordan, în calitate de director al Direcţiei Inspecţie din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti şi Dan Toma, şef birou în cadrul aceleiaşi direcţii, au pretins şi primit, în două, respectiv în trei rânduri, sume de bani cuprinse între 15.000 euro şi 70.000 euro, pe care le-au împărţit, de la doi oameni de afaceri. Banii ar fi fost primiţi pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să dispună întocmirea şi semnarea proceselor verbale de recepţie a unor lucrări de construcţie.

Conform anchetatorilor, în 2006, firma administrată de un om de afaceri a edificat o construcţie compusă din parter si trei etaje situată în municipiul Bucureşti, sector 1. La terminarea lucrării era necesară întocmirea unui proces verbal de recepţie a lucrării, recepţie ce se efectua si semna, inclusiv de către un reprezentant al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti. Procurorii susţin că efectuarea recepţiei lucrării în prezenţa reprezentantului primăriei era o etapă absolut necesară intabulării şi deschiderii rolului fiscal pentru imobilul edificat, fără de care vânzarea ulterioară nu era posibilă.

Aviz contra mită

Responsabili pentru aceste activităţi din partea Primăriei Sectorului 1 Bucureşti erau Răzvan Iordan, director al Direcţiei Inspecţie şi Dan Toma, şef Birou recepţii şi regularizări taxe, din cadrul Direcţiei Inspecţie. Însă cei doi angajaţi ai Primăriei ar fi condiţionat recepţionarea lucrării mai sus menţionate, prin intermediul unui subordonat, de plata sumei de 30.000 euro. „După mai multe intervenţii efectuate pentru reducerea cuantumului sumei pretinse, aceştia au acceptat ca suma plătită să fie în valoare de 15.000 euro. Astfel, în cursul lunii august 2006, omul de afaceri a remis, prin intermediari, suma de 15.000 euro, funcţionarilor primăriei, Iordan Răzvan Mihai şi Toma Dan. Banii au fost împărţiţi între Iordan Răzvan Mihai şi Toma Dan”, se arată în ordonanţa procurorilor DNA Ploieşti.

Conform anchetatorilor, în 2008, Iordan şi Toma, prin intermediul unui subordonat, au condiţionat recepţia lucrărilor executate la un imobil compus din parter şi şapte etaje, situat în Bucureşti, sectorul 1, de plata sumei de 70.000 euro. Banii au fost plătiţi de un reprezentant al antreprenorului, în aceeaşi modalitate, prin intermediari, funcţionarilor primăriei, Răzvan Mihai Iordan şi Dan Toma.

„În cursul anului 2010, în contextul efectuării unor lucrări de construcţii la un imobil compus din parter şi trei etaje, pentru recepţia lucrărilor efectuate, Toma Dan, la acel moment director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Inspecţie, a pretins 15.000 euro, de la administratorului firmei de construcţii. În perioada imediat următoare, omul de afaceri i-a remis funcţionarului primăriei, Toma Dan, prin intermediar, suma de 15.000 euro, în scopul întocmirii şi semnării procesului verbal de recepţie a lucrării de construcţie”, susţin anchetatorii în documentul citat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.