Fostul șef ANAF, trimis în judecată. Sorin Blejnar este acuzat că a primit mită de peste un milion de euro

Fostul sef ANAF, Sorin Blejnar, trimis in judecata

Fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF),  Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că împreună cu trei complici a primit mită. Banii au fost dați de un afacerist ca „taxă de protecție” pentru afacerea sa.

Procurorii vorbesc despre sume mari de bani care au fost date sub formă de mită. Infracțiunea s-a perioada 2011-2012, precizează anchetatorii.

„În calitate de președinte, vicepreședinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpații Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei trei inculpați să protejeze activitatea nelegală desfășurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinați lui Blejnar Sorin, de la doi interpuși ai omului de afaceri.  Concret, cei trei inculpați au primit drept mită următoarele sume de bani -BLEJNAR SORIN – 1.200.000 euro în perioada mai 2011-aprilie 2012, -COMĂNIȚĂ VIOREL – 960.000 euro în perioada mai 2011- mai 2012”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, procurorii au stabilit că mita a avut rolul unei taxe de protecție în relația ANAF-societatea comercială.

„Sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei „taxe de protecție” încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de omul de afaceri care plătea respectiva „taxă” să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale. Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date funcționarilor publici, pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă (alături de alte persoane fizice și juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată prin decizie definitivă, pentru infracțiunea de evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale și pedeapsa complementară a dizolvării”, mai scrie în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

LĂSAȚI UN MESAJ