Fostul director de la Regia de Drumuri și Poduri Constanța, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și luare de mită

Procurorii DNA Constanța au dispus, trimiterea în judecată a lui Adrian George Gâmbuțeanu, fost director general al Regiei Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, pentru abuz în serviciu și luare de mită în formă continuată.


Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de deţinere, a lui Adrian Gâmbuţeanu, la data faptei director general al Regiei Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi luare de mită în formă continuată. 

Inculpatul Gâmbuțeanu Adrian George ar fi angajat cheltuieli și ar fi dispus efectuarea de plăți, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, către o firmă agreată de inculpat și de conducerea locală a formațiunii politice din care acesta făcea parte, pentru servicii de întreținere manuală și servicii mecanizate în secțiile Regiei, în cuantum total de 6.839.562 lei. De asemenea, el ar fi plătit din fonduri publice către 55 de furnizori suma totală de 46.356.039 lei pentru servicii de închiriere utilaje și mijloace de transport auto, fără a se urma vreo procedură legală de achiziție publică.

Potrivit aceleiași surse, Gâmbuțeanu ar fi angajat cheltuieli și ar fi dispus efectuarea de plăți, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, pentru achiziționarea. de la o societate controlată de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța de la acea dată, a unor bunuri în valoare totală de 5.065.547 lei în baza a 935 de comenzi.
Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada 2009-2014.

„inculpatul Gâmbuțeanu Adrian George, în calitate de director general al Regiei Județene de Drumuri și Poduri Constanța, ar fi pretins de la 11 prestatori de servicii care colaborau cu Regia, direct sau prin intermediari, să facă donații/sponsorizări către filiala județeană a partidului din care făcea parte sau plăți către două societăți comerciale. Reprezentanții celor două societăți făceau parte din cercul relațional al conducerii partidului din care făcea parte și inculpatul, fiind furnizori de materiale publicitare pentru campaniile electorale. În situația în care cei 11 oamenii de afaceri ar fi refuzat plata acelor sume de bani, inculpatul ar fi dispus să nu le mai fie achitate facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul Regiei.
Suma totală pretinsă de inculpat și plătită de furnizori în modalitățile mai sus ar fi în cuantum de 386.000 lei (128.000 lei donații/sponsorizări către partid, 102.000 lei plăți către una dintre societăți și 156.000 lei plăți către cealaltă). Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada iunie 2011 – iunie 2013”, a anunțat DNA.

Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 58.261.148 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here