Florian Bodog: la Institutul Cantacuzino sunt multe probleme. Trecerea la MApN e de bun augur

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că la Institutul Cantacuzino sunt foarte multe probleme de rezolvat, iar trecerea în administrarea Ministerului Apărării Naționale este „de bun augur”.

„În Institutul Cantacuzino au fost probleme şi cu plata salariilor. La momentul de faţă nu se mai face niciun vaccin, dar mai mult decât atât, s-au pierdut autorizaţiile pentru toate liniile de fabricaţie pe care le-au avut. Din câte ştiu eu, se mai fabrică unul sau două suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii, care sunt foarte bune, dar nu sunt vaccinuri. Sunt foarte multe probleme acolo de rezolvat şi cred că faptul că a fost făcut unitate militară este de bun augur pentru că vor putea merge în paralel activitatea de cercetare cu cea de producţie”, a declarat luni seara ministrul Sănătăţii la Realitatea TV.

Florian Bodog a precizat că este nevoie de o nouă linie de producţie şi speră ca România să reuşească să ajungă să exporte vaccinuri, menţionând că Institutul Cantacuzino are un nume puternic în Europa. „Din ceea ce am înţeles de la MApN, vor face o linie de producţie cu produse speciale. În doi ani, domnul ministru (Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării -n.r.) a promis că va porni din nou linia de vaccinuri. Linia de producţie, care este instalată acolo, din păcate, nu va putea produce vaccinuri pentru larg consum pentru că este o linie montată într-un demisol. Nu sunt condiţii şi nu poate primi aprobare.Am spus că trebuie să facem o linie de producţie nouă, undeva în afara Bucureştiului şi există două terenuri pe care institutul le are în acest sens. Dacă începem să producem vaccin pentru România foarte bine, de ce să nu producem şi pentru ţările din jur pentru că Institutul Cantacuzino este un brand cunoscut în Europa”, a adăugat Bodog.

Cu privire la lipsa cercetătorilor şi specialiştilor din institut, ministrul a explicat că în universităţile de medicină sunt mulţi tineri, care ar putea ocupa aceste posturi. „Au rămas foarte puţini specialişti, marea majoritatea a lor a plecat. Cercetători sunt. Universitatea de Medicină are oameni tineri, nu numai în Bucureşti, ci la cele din ţară. Sunt oameni tineri, care cred că ar dori să lucreze într-o astfel de unitate. Este o încredere foarte mare a românilor în Cantacuzino şi asta este un lucru foarte important pentru a creşte acceptabilitatea părinţilor faţă de vaccinare şi faţă de orice produs Cantacuzino”, a precizat ministrul.

Florian Bodog a mai precizat că „de fiecare dată când s-a încercat să se facă ordine, a ieşit fie sindicatul, fie opinia publică. A existat o serie de mituri în jurul institutului, că practic, ar fi o sursă pentru cei care face specualţii pe piaţa imobiliară pentru că are două terenuri extrem de valoroase, ceea ce este adevărat”.

CITEȘTE și ÎNGRIJORĂTOR! România este lăsată fără imunitate. AFLĂ CINE dorește desființarea Institutului Cantacuzino

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here