Firea vrea să îi acorde lui Mugur Isărescu titlul de Cetățean de Onoare al Capitalei, pentru „contribuţia la dezvoltarea urbei”

Firea vrea să îi acorde lui Mugur Isărescu titlul de Cetățean de Onoare al Capitalei

Primarul General, Gabriela Firea, vrea să-i acorde titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului București lui Mugur Isărescu, guvernatorului BNR, pentru „contribuţia la dezvoltarea urbei”. Cei doi au o relație specială încă din 2000, atunci când  Firea era consilier de relaţii publice şi imagine al prim-ministrului Mugur Isărescu.

Proiectul de hotărâre se regăsește pe ordinea de zi a şedinţei de săptămâna viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).Inițiatorul proiectului este Gabriela Firea.

Mugur Isărescu: o personalitate emblematică a sistemului bancar românesc și internațional

Potrivit referatului de specialitate, în anul 2000, îndeplinind pentru un an mandatul de Prim-Ministru, Mugur Isărescu a negociat cu Comisia Europeană și a obținut decizia de aderare a României la UE la 1 ianuarie 2007. În acest scop, a organizat și a condus realizarea strategiei de dezvoltare a României pe termen mediu, cu participarea tuturor partidelor parlamentare, a Academiei Române, a sindicatelor și patronatelor, a societății civile, document programatic ce a fost respectat de guvernele ce au urmat și care a asigurat primirea efectivă a României în UE la 1 ianuarie 2007.

„Între măsurile adoptate de Banca Națională, în pregătirea aderării la UE la 1 ianuarie 2007, se înscrie și procesul denominării, soldat cu tăierea a patru zero-uri din componența monedei naționale și introducerea leului nou. Procesul denominării este parte integrată a unui lung șir de măsuri ce definesc activitatea Băncii Naționale în timpul mandatelor Guvernatorului Mugur Isărescu, măsuri subsumate asigurării stabilității financiare a României.

Promotor al renovării capitale a complexului imobiliar, istoric, cultural și moral al BNR, a sprijinit acțiunile de consolidare și restaurare ale Palatului BNR, proces în care autofinanțarea s-a împletit strâns cu spiritul gospodăresc. Acest proces, ce reprezintă un efort propriu al instituției conduse de Guvernatorul Mugur Isărescu, este justificat atât moral, cât și financiar, fiind menit să redea societății un filon de tradiție și trecut național, istoria Băncii Centrale fiind direct legată de aceea a statului român modern.

În contextul celor prezentate în raportul de specialitate al Direcției Cultură, Învățământ, Turism și ținând cont de faptul că domnul Mugur Isărescu este și va rămâne o personalitate emblematică a sistemului bancar românesc și internațional, pentru că are o contribuție esențială Ia reformarea Băncii Naționale a României ca Bancă Centrală a țării și la integrarea acestei instituții fundamentale în circuitul european și global al Băncilor Centrale, dar și pentru că demersurile Sale de conservare a patrimoniului BNR au adus un plus turistic București. Propun spre dezbaterea și aprobarea Consiliului General al Municipiului București proiectul de hotărâre privind conferirea TITLULUI DE CETĂTEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI domnului Mugur Constantin Isărescu”, se arată în referatul de specialitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ