Festivalul Național de Teatru pentru Tineret Ștefan Iordache. Omagiul elevilor și studenților pentru marele actor, în Sectorul 5

Sectorul 5

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Național de Teatru pentru Tineret Ștefan Iordache, organizată de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache sub patronajul Ministerului Culturii, și-a închis porțile.

În ultima zi a festivalului, 3 noiembrie 2022, la Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra, Sala Liviu Ciulei, a avut loc festivitatea de premiere. Momentul mult așteptat a fost premierea tinerilor participanți – elevi și studenți.

Festivalul Național de Teatru pentru Tineret Ștefan Iordache a fost inițiat de Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache, în anul 2019, în memoria marelui actor.

Premierea elevilor și studenților participanți la Festivalul Național de Teatru pentru Tineret Ștefan Iordache

În cadrul festivității de premiere au fost prezenți András István Demeter, Secretar de Stat în Ministerul Culturii și primarul interimar al Sectorului 5 Constantin Melnic. De altfel, cei doi oficiali au înmânat premiile tinerilor câștigători la secțiunea individual și trupe.
Din juriu au făcut parte actorul Marius Bodochi, teatrologul și criticul de Teatru Ludmila Patlanjoglu și actorul Lari Giorgescu.

Sectorul 5

Premiile la Secțiunea Individual

Premiul I: Ștefan Theodor Radu (București)

Premiul al II-lea: Alex Marian Gabera (Târgu-Mureș)

Premiul al III-lea: Fabian Ciobanu (București)

Premiile la Secțiunea Trupe

Premiul I: Trupa Aici (Constanța)

Premiul al II-lea: Trupa Tutti Frutti (București)

Premiul al III-lea: Trupa Amprente (Brașov)

Trofeul Ștefan Iordache, individual: Oana-Maria Tudoran (Târgu-Mureș)
Trofeul Ștefan Iordache, trupe: Trupa As (București)

Sectorul 5

Fiecare seară a festivalului a fost încheiată de recitaluri si spectacole excepționale cu maestrul Horațiu Mălăele, actorul și muzicianul Adrian Nour, Trio Zamfirescu, Teatrul Excelsior și Universitatea Națională de Arte Teatrale și Cinematografice I. L. Caragiale.
Evenimentul cultural a avut pe parcursul celor 4 zile un public de aproximativ 2000 de spectatori atât pe durata concursului, cât și în timpul spectacolelor invitate.
Anul acesta festivalul s-a bucurat de participarea în concurs a unui număr de 200 de elevi, studenți și profesori coordonatori de la instituțiile de specialitate din București, Brașov, Iași, Constanța, Năvodari și Târgu-Mureș.

Patru zile de teatru în Sectorul 5

În prima zi a festivalului au urcat pe scenă studenți la secțiunea individual și grupuri de elevi la secțiunea trupe. Seara a fost încheiată de un recital muzical interactiv de actorul și muzicianul Adrian Nour împreună cu Trio Zamfirescu, unul dintre cele mai bune grupuri de chitariști din România.

Concursul a continuat să se desfășoare pe 1 și 2 noiembrie, la Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra, Sala Liviu Ciulei. Cele doua secțiuni au vizat grupuri de elevi și studenți înscriși din București, Brașov, Iași, Constanța, Năvodari și Târgu-Mureș.

Festivitatea de premiere a încheiat ediția a IV-a a festivalului, în cadrul căreia au fost premiați câștigătorii celor două secțiuni.

Scena festivalului de anul acesta a fost onorată cu spectacole de excepție: Recital extraordinar Horațiu Mălăele – „SUnt un orb”, spectacol U.N.A.T.C „Împăratul muștelor și spectacolul „Aproape”, realizat de Teatrul Excelsior.

Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic;

Protejarea și susținerea libertății de creație, înțeleasă ca drept la exprimare artistică (materializarea într-o formă artistică a unei opinii/poziționări față de anumite lucruri/fapte/acțiuni), în conformitate cu art. 33 al Constituției României și a normelor internaționale, pentru perfecționarea și formarea tinerilor în domeniile artistice și asigurarea performanței în creativitate, cultură și educație, dar și pentru validarea expresivității artistice și dezvoltarea culturală și artistică multivalentă;

Susținerea accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.