Festivalul de Național de Teatru pentru Tineret Ștefan Iordache. Cel mai iubit oltean s-a născut în Rahova

Ștefan Iordache

El este, de fapt, al întregii Țări! În Rahova, Ștefan Iordache s-a născut pe 3 februarie 1941. A copilărit în Oltenia cea frumoasă și eternă, la Calafat, locul de obârșie al mamei sale.  

Despre cartierul Rahova, pe care îl iubea foarte mult, Ștefan Iordache spunea că pentru el a fost „ca o Universitate”!  Și tot acolo și-a petrecut o altă parte a copilărei și a tinereții. De aceea am pus, totuși, titlul de mai sus! Pentru că, de fapt,  uriașul actor aparține întregului Neam Românesc! Marele actor a plecat la cerurile lui Dumnezeu pe data de 14 septembrie 2008. Tocmai de aceea, Primăria sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”, a organizat Festivalul de Național de Teatru pentru Tineret “Ștefan Iordache”.

CITEȘTE ȘI Povești pentru cei mici și cei mari în Sectorul 5. Scufița roșie cea sprințară și lupul cel prost

„Regele” Ștefan Iordache, un suflet uriaș și un mare caracter

Deschiderea Festivalului “Ștefan Iordache” avut loc în parcul Sebastian, transformat, prin efortul considerabil al Primăriei sectorului 5 și al Centrului Cultural și de Tineret al sectorului 5, într-un uriaș teatru în aer liber.

În deschiderea Festivalului, doi maeștri ai teatrului românesc contemporan, Maia Morgenstern și Marius Bodochi, au prezentat Festivalul și au susținut un recital extraordinar. Maia Morgenstern și Marius Bodochi sunt și doi “conducători” extraordinari de destine în teatrul românesc – Maia Morgenstern, directoare a venerabilului și valorosului Teatru Evreiesc de Stat (TES), iar Marius Bodochi, directorul Teatrului Dramaturgilor Români (TDR), entitate teatrală care este deja consacrată și cunoscută iubitorilor de teatru de calitate.

În deschiderea Festivalului, doamna Maia Morgenstern a făcut o mărturisire emoționantă despre omul de mare sensibilitate a sufletului care a fost Ștefan Iordache: “Aveam repetiții la teatru și am luat-o cu mine și pe fiica mea cea mijlocie, care era micuță atunci, pe Cabiria, pentru că nu puteam să o las acasă în acel moment. Mi-am luat inima în dinți și am luat-o cu mine, în speranța că fiica mea va fi liniștită. De altfel, o și <<prelucrasem>> să fie cumințică, să nu deranjeze repetiția. Numai că, așa cum face orice copil, la un moment dat nu prea a mai stat cuminte iar eu m-am dus să <<rezolv>> lucrurile. Maestrul Iordache, văzându-mă ce fac, mi-a spus: <<Las-o în pace, nu deranjează pe nimeni! Fii fericită, pentru că ești binecuvântată de Dumnezeu cu copii! Copiii sunt o binecuvântare! Eu nu am copii…>> ”.

Ștefan Iordache

La rândul său, maestrul Marius Bodochi a povestit că, în biroul său de manager de la TDR, are pe perete două portrete: cel al marii Doamne a teatrului românesc, Olga Tudorache, și al lui Ștefan Iordache: “Ei doi mi-au marcat viața și cariera. Bineînțeles că au fost mai mulți care au avut un rol important în viața mea profesională și nu numai, dar când îmi este greu, când sunt supărat, mă uit la portretele lor și îmi trece supărarea, mi-e bine!”, a mărturisit maestrul Bodochi.

Dar, cu siguranță, cel mai bine a vorbit despre maestrul Șetfan Iordache bunul său prieten, celălalt ”uriaș”, regretatul Gheorghe Dinică: „Ștefan era un om bogat pe dinăuntru și asta se vedea. Apariția lui impunea. Vocea, modul de a fi, de a se mișca, în rol, pe scenă și pe ecran, ținea și de ceea ce a câștigat din viață. Și viața lui a fost bogată și clară. De asta este un mare actor”!

Mesajul primarului Daniel Florea

Daniel Florea, primarul sectorului 5, într-un mesaj filmat și transmis pe un mare ecran, a spus că pentru el, Cultura și Arta reprezintă componente ale dezvoltării și ale civilizației, reprezintă una dintre coordonatele pe care își bazează întreaga misiune de slujire a cetățenilor din sectorul 5. De asemenea, le-a mulțumit concetățenilor săi pentru sprijinul acordat inclusiv prin prezența masivă și, totodată, entuziastă, la spectacolele Festivalului de Teatru “Ștefan Iordache”, festival aflat, anul acesta, în ciuda condițiilor extrem de dificile, la a II-a ediție.

Monica Anghel, IN MEMORIAM Ștefan Iordache        

De asemenea, Monica Anghel a susținut un recital extrem de apreciat de publicul numeros, un recital constituit din îndrăgitele melodii care îi plăceau lui Ștefan Ioradche și pe care le interpreta și el. Recitalul, ca un adevărat “remember” muzical, a purtat numele “IN MEMORIAM Ștefan Iordache”.

A urmat proiecția filmului documentar “Regele Scamator Ștefan Iordache”, având la bază volumul cu același nume scris de doamna prof. univ. Ludmila Patlanjoglu.

Serile de teatru de calitate “de la Sebastian”

De-a lungul a câteva zile de festival, pe scena din parcul Sebastian au fost prezentate producțiile artistice  “Visul unei nopți de vară”, spectacol realizat de studenții de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) “Ion Luca Caragiale”, “Flori, filme, fete sau băieți”, spectacol pus în scenă de studenții Univerității “Hyperion”, “Variațiuni la invențiuni op. 2”, spectacol al Teatrului Dramaturgilor Români, iar ultima seară a găzduit spectacolul cu piesa „Iona”, pus în scenă de Teatrul Dramaturgilor Români.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.