Familiile unor jurnaliști uciși pentru că dezvăluiau acte de corupție cer numirea lui Kovesi la Parchetul European

acţiuni disciplinare împotriva Laurei Codruţa Kovesi, numirea lui Kovesi la Parchetul European, Kovesi a câştigat la Bruxelles Radu Mazăre

Familiile jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia și a jurnalistului slovac Jan Kuciak, uciși fiindcă dezvăluiau acte de corupție, au cerut, într-o scrisoare, Consiliului UE numirea lui Kovesi la Parchetul European.

Scrisoarea vine după ce a treia rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE a eșuat, potrivit Digi24.ro.

Scrisoarea a fost postată pe Facebook de europarlamentarul Cristian Preda.

„Prăbușirea statului de drept în țările noastre, Malta și Slovacia, a dus la uciderea lui Daphne Caruana Galizia and Ján Kuciak, membri ai familiilor noastre. Acum pune în pericol și investigațiile uciderii lor”, se arată în scrisoare.

„Facem un apel la Consiliu să-l aleagă pe cel mai curajos și mai merituos candidat pentru această funcție, o femeie făcută din același aluat ca Daphne and Ján: Laura Codruța Kovesi. Este cel mai calificat candidat și a dovedit că are dorința de a merge mai departe cu anchetele atunci când toate celelalte instituții dintr-un stat membru au eșuat”, spun familiile celor doi jurnaliști.

„Ştim că candidaturile devin piese într-un joc politic între statele membre, dar spălarea de bani şi corupţia autorităţilor naţionale sunt o chestiune gravă de securitate transfrontalieră care nu poate deveni subiect de compromis politic. România se opune candidaturii dnei Kovesi şi face lobby pentru un alt candidat. Să alegeţi un alt candidat în afară de dna Kovesi ar da un semnal cetăţenilor europeni că UE pune pe primul plan un fals simţ al armoniei în detrimentul protejării drepturilor lor fundamentale. Să o alegeţi pe dna Kovesi ar transmite că nu există loc pentru compromis în lupta mortală împotriva corupţiei”, se mai arată în scrisoare.

Consiliul Europei îl susține pe procurorul francez Jean-Francois Bohnert, în timp ce Parlamentul European o sprijină pe Laura Codruța Kovesi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here