Controverse la o expoziție de artă românească organizată de ICR Veneția. Unii dintre cei care i-au călcat pragul s-au declarat contrariați și au sesizat Redacția Cetățeanul.
Aceștia au reclamat că așa-zisa expoziție a avut în prim plan niște simple împletituri de nuiele (evident, românești), pe care erau așezate, din loc în loc, saci din fibre de plastic cu semințe de floarea soarelui și porumb. Aspectul tradițional pe care vroiau să-l inducă artiștii contrasta puternic cu sacii din… plastic.
Expoziția face parte din proiectul „ACUM-AICI-ACOLO” / „NOW HERE THERE“, care reprezentă România la cea de-a XVIII-a ediție a Bienalei Internaționale de Arhitectură de la Veneția.
Iată cum descriu organizatorii controversata expoziție: „Grădina Instantanee/Banca Genetică de Semințe este o invitație de a imagina experimente arhitecturale împletite cu practica agricolă, în contextul unei viitoare posibile crize alimentare. Banca de semințe este laitmotivul acestui experiment, expus atât în Pavilionul României, cât și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, care devin spații ale experienței simple și directe, reconstruind atmosfera unei grădini prin sistemul de membrane împletite cu nuiele de alun. Textura și mirosul de lemn de alun vor fi ingrediente directe ale spațiului, iar Banca de semințe va oferi un moment de reflecție asupra rolului agriculturii urbane în orașele contemporane. Grădina propune o experiență și o analiză a diferitelor forme prin care spațiul public verde se transformă în România, fiind și o metaforă universală pentru un anumit spațiu al regăsirii personale, al interacțiunii cu natura, reiterând faptul că există atâtea tipuri de grădini câte moduri de înțelegere a orașului există”.
Cetățeanul TV