Evoluția îngrijorătoare a răspândirii COVID-19. Vama Veche, în pericol de a fi carantinată

Foto, sursa: captura, digi24

Situația din ultima lună arată că COVID-19 se răspândește în România. La nivelul Centrului de comandă coordonat de Raed Arafat s-a făcut o analiză cu localitățile care au cel puțin un caz de COVID raportat în decurs de 14 zile.

Graficul începe cu data de 1 iunie, când erau 361 de astfel de localități. In timp ce la 17 iulie s-a ajuns la 885 de localități care au minimum câte un caz de COVID în ultimele 14 zile.

„Asta înseamnă că se răspândesc cazurile”

„Asta înseamnă că se răspândesc cazurile. Un caz nu e mare problemă. Nu spunem că această localitate are o mare problemă. Dar faptul că numărul localităților este în creștere este un semnal. Bineînțeles că aici se pot întâmpla, până descoperim un caz, că mai sunt și altele asimptomatice în jur, care pot răspândi virusul la alte persoane. Dintre care o parte să devină simptomatici și să se afle despre ei”, a explicat vineri seara, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Măsuri zonale de restricție

Întrebat unde se va ajunge în ritmul acesta, în care suntem aproape să înregistrăm 900 de cazuri noi în 24 de ore, Raed Arafat spune că în unele zone, în care situația se poate agrava, se vor lua anumite măsuri locale. Zonale, de restricție.

„Este posibil. (…) Oamenii nu trebuie să se teamă de măsuri. Ei trebuie să ne ajute ca să nu se ajungă în situația în care să se ia măsuri. Cum ne ajută? Respectând măsurile minime care s-au cerut, de la mască la distanțare. La spălatul pe mâini, la dezinfectare. Dacă ei ne-ar ajuta cu acest lucru și ar respecta regulile, n-am mai ajunge la momentul în care s-ar putea să trebuiască să restricționăm niște activități pe zone limitate. Sau să începem să avem controale mult mai intense pe respectarea regulilor. Să se aplice amenzi, sancțiuni. Nu doresc acest lucru. Dar trebuie să găsim o soluție”, a punctat Raed Arafat.

Carantină zonală

„Acolo se face o analiză pe zonă. Se ia procentul celor pozitivi la populația zonei respective, se ia răspândirea, se iau și alte criterii – complianța populației cu măsurile de protecție, mai multe chestii pe care le analizează în mod normal DSP-ul, Comitetul județean pentru situații de urgență și trebuie să le avizeze Institutul Național de Sănătate Publică până se emite ordinul de izolare a zonei sau de luare a unor măsuri în zonă. S-ar putea, la nivel local, să se ia măsuri mergând de la închiderea parcurilor la interdicția (circulației – n.r.) pe anumite zone și toate aceste aspecte care pot limita contactul și pot crește distanța. Orice poate să se întâmple, pe un plan zonal, inclusiv închiderea teraselor, pentru limitarea răspândirii”, a explicat Raed Arafat.

O localitate poate fi bagată în carantină, pot fi interzise accesul și ieșirea din localitate.

„Da! Și în condițiile noii legi se poate face o carantină zonală”, a spus Raed Arafat.

„În viitor, în loc să iei măsuri generalizate pe întreg teritoriul țării, cred că asta va fi soluția. Cel puțin într-o fază în care boala nu este generalizată .Si apare pe alocuri și dacă acolo crește foarte mult, să iei măsura pe zona respectivă”, crede șeful DSU.

La Vama Veche se transmite coronavirusul

Sunt însă și situații când astfel de analize și cifre ar fi inutile. Iar exemplul este Vama Veche, „De fapt, la Vama Veche se întâmplă transmiterea. Dar manifestarea bolii, după câteva zile, apare la om acasă. Când ajunge la el acasă”, a punctat Raed Arafat, potrivit digi24.ro.

„Controale și respectarea regulilor, la acest moment”, spune Raed Arafat. „Și asta se face. Au început controale din ce în ce mai dese. Astăzi exact acesta a fost scopul videoconferinței cu premierul. Să se intensifice cât mai mult controalele pe respectarea regulamentelor care sunt impuse. Pentru că asta este soluția, în final”, a spus Raed Arafat.

„Vom conviețui cu acest virus”

„Noi am zis-o de la început. Vom conviețui cu acest virus. Virusul nu va dispărea. Viața normală în totalitate, cum a fost înaintea acestui virus, încă nu e posibilă. Iar atunci este clar că noi va trebui să luăm măsuri, dacă vrem să ajungem să trăim viața cât mai aproape de normal. Să luăm măsuri ca regulile să se respecte. Având în vedere că în societate avem mulți care recomandă nerespectarea regulilor și atacă măsurile care sunt luate de autorități”, a adăugat secretarul de stat în MAI.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here