EUROSTAT confirmă dezastrul din România: Campioni la sărăcie!

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins, în august, un nou nivel-record, de 9,1% (în creştere de la 8,9% luna precedentă), în timp ce în Uniunea Europeană (UE) a urcat de la 9,8% la 10,1%, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Polonia, Ţările de Jos, Slovacia şi România, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

CITEŞTE ŞI: România şi Bulgaria au cele mai periculoase locuri de muncă din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat

Comparativ cu situaţia din iulie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 12 state membre, şi a crescut în alte 15. În România, rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,3%, în august, de la 13% în iulie. Anul trecut, în aceeaşi lună, rata anuală a inflaţiei în România era de 4%. Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Estonia (25,2%), Letonia (21,4%), Lituania (21,1%), Ungaria (18,6%), Cehia (17,1%), Bulgaria (15%), Polonia (14,8%), Ţările de Jos (13,7%), Slovacia (13,4%) şi România (13,3%). La polul opus, ţările membre UE cu o cea mai redusă inflaţie sunt Franţa (6,6%), Malta (7%) şi Finlanda (7,9%), scrie Agerpres.

Creşterea preţurilor

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 3,95 puncte procentuale (pp), urmată de preţurile la alimente, alcool şi tutun, care au crescut cu 2,25 pp, servicii (1,62 pp) şi preţurile bunurilor industriale neenergetice, care au înregistrat un avans de 1,33 pp.

De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut de la 5,1% până la 5,5%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către Banca Centrală Europeană (BCE) la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here