Consiliul Elevilor și Alianța Studenților se arată nemulțumiți de faptul că nu există nicio posibilitate de implementare a programului România Educată.
În momentul în care guvernul își va asuma prin memorandum proiectul “România Educată”, așa cum s-a anunțat săptămâna trecută, el ar trebui să aprobe și un “calendar ambițios” pentru punerea acestuia în aplicare, cer, printr-o luare de poziție comună, Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Acestea insistă, în comunicatul transmis marți dimineață, ca executivul să acționeze rapid așa încât modificările aduse de proiectul prezidențial să fie aprobate de Parlament și promulgate până la sfârșitul anului.
Totodată, cele două organizații atrag atenția că „la momentul de față, nu este funcțional un departament sau altă structură care să coordoneze implementarea proiectului”. Or, spun ele, pentru operaționalizarea documentului de viziune existent e nevoie de un proces rapid, cu termene scurte și responsabili pentru punerea lui în aplicare.
COMUNICAT:
„Câte generații mai așteaptă „reformele”? Reprezentanții elevilor și ai studenților așteaptă de la Guvern acțiuni concrete pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ
Consiliul Național al Elevilor și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită Guvernului României să treacă de la planificări și anunțuri de intenție la acțiune, asumându-și în memorandumul pe care îl va aproba ca urmare a asumării proiectului „România Educată” crearea unui calendar ambițios prin care un grup de experți și actori reprezentativi, incluzând reprezentanții elevilor și ai studenților, să elaboreze proiectul de modificare a legislației primare în domeniul educației, astfel încât, până la finalul acestui an, modificările rezultate ca urmare a concluziilor proiectului „România Educată” să fie aprobate de Parlament și promulgate.
CITEȘTE ȘI: România educată doar pe hârtie! Cum au greșit evaluatorii 53.000 de note la BAC!
În ultima săptămână, Administrația Prezidențială a organizat o serie de consultări la care au luat parte, în ordine, liderii coaliției de guvernare, membrii comisiilor de învățământ din Parlamentul României și reprezentanți ai societății civile, prezentând concluziile proiectului „România Educată”, inițiat de Președintele României. La finalul consultărilor, autoritățile au anunțat faptul că Guvernul își va „asuma țintele proiectului”, prin memorandum, în această săptămână. Mai mult decât atât, a fost anunțată constituirea unui „grup transpartinic” pentru implementarea viziunii și a direcțiilor de acțiune din proiect.
Cetățeanul TV