Economiștii nu sunt impresionați de creșterea economică oficializată de INS

Economiștii nu sunt impresionați de creșterea economică
Foto: B1

Conform ultimelor date prezentate miercuri de Institutul National de Statistica, economia românească a crescut cu 5% în primul trimestru al acestui an. Economiștii nu sunt impresionați de creșterea economică.

Pe seria ajustată sezonier, economia a crescut cu 1,3% în primul trimestru din 2019 comparativ cu trimestrul anterior iar față de primul trimestru din 2018 economia a înregistrat o creștere cu 5,1 procente.

Deși actuala putere se mândrește cu datele prezentate de INS și spune că ele confirmă calitatea actului de guvernare pesedist, specialiști din domeniu spun că ritmul de creștere economică va suferi o degradare puternică în trimestrele următore. În plus, unii economiști nu exclud o depreciere a leului (jigărit deja) spre sfârșitul acestui an.

”Creșterea economică este reală, în sensul că INS nu minte când face măsurătoarea. Până la urmă, potențialul de creștere al economiei României este de 5%. Asta nu înseamnă că până la sfârșitul anului economia României nu va frâna rapid astfel încât să înregistrăm o recesiune tehnică. Adică să avem două trimestre consecutive de creștere economică negativă”, a sintetizat Lucian Isar situația pentru ”Cetățeanul”.

LĂSAȚI UN MESAJ