Dragnea privește din celulă cum Kovesi devine procuror-șef european

Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, are cele mai mari șanse ca din această toamnă să conducă Parchetul European. În acest timp, marele său adversar, cel care a reușit s-o dea jos de la conducerea DNA, Liviu Dragnea, stă la închisoare condamnat într-un dosar intrumentat de parchetul condus de Kovesi la acel moment.

Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei preluări a nolui post de procuror european de către Kovesi, scrie Le Figaro.

Publicația notează, într-un articol care va apărea vineri în ediția tipărită, că Parisul a decis să nu-l sprijine pe candidatul francez pentru această funcție, procurorul Jean Francois Bohnert.

Europenii o văd în fruntea Parchetului European

În fruntea Parchetului European, ea se va ocupa de lupta împotriva fraudelor cu fonduri UE, corupției și spălării de bani.

Liviu Dragnea va privi din celulă victoria rivalei sale. Fostul șef al PSD, urmașul Partidului Comunist, a început o bătălie împotriva procuroarei încă de la victoria PSD la alegerile legislative din 2016, scrie Le Figaro.

În perioada când a condus DNA, instituția a trimis în judecată un fost premier și zeci de miniștri, parlamentari și înalți funcționari.

Lupta cu Dragnea

Condamnat pentru fraudă electorală, fapt care nu i-a permis să preia conducerea Guvernului, Dragnea avea pe rol un al doilea proces, dosarul angajărilor fictive. De aici și graba sa de a reforma justiția, scrie Le Figaro, care amintește de protestele masive din iarna lui 2017, față de OUG 13, când oamenii ieșiți în stradă scandau numele lui Kovesi.

Le Figaro scrie că DNA, inițial parchet anticorupție, a fost creată la cerințele Uniunii Europene și că sub conducerea Laurei Codruța Kovesi au fost triumiși în judecată înalți demnitari.

„KO-ul împotriva politicienilor corupți urma să fie pronunțat atunci când PSD-ul lui Liviu Dragnea a decis să schimbe regulile. Prin legi și ordonanțe, a modificat Codurile penale, statutul magistraților, a reluat controlul asupra carierelor magistraților și anchetelor disciplinare. Așa a fost revocată Kovesi de la DNA, apoi suspectată de „abuz de putere, corupție și mărturie mincinoasă”, dar aceste acuzații mincinoase au fost ridicate”, scrie Le Figaro.

Publicația amintește și de avertismentul venit de la comisarul european Frans Timmermans, în 10 mai, că UE va lua măsuri împotriva României – activarea articolului 7, care poate lăsa o țară UE fără drept de vot – , și de rezultatul alegerilor europarlamentare din 26 mai, când PSD a scăzut cu 13% față de precedentul scrutin. De asemenea, este amintit votul la referendumul pe justiție, care „a adus un sprijin clar luptei anticorupție”.

A doua zi, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare și încarcerat la Rahova.

„Corupția poate fi învinsă, nu renunțați – le-a spus Kovesi colegilor atunci când a fost forțată să plece de la DNA. De la noul său parchet din Bruxelles, va putea veghea în curând asupra lor”, încheie Le Figaro.

Când poate fi Dragnea eliberat condiționat

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare în Dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman și a fost dus, luni după-amiază, la Penitenciarul Rahova. El va putea depune cerere de eliberare condiționată abia peste 2 ani și 4 luni, dar dacă va fi un deținut model sau dacă va scrie cărți, ar putea ieși mai repede din închisoare.

Liviu Dragnea poate depune cerere de eliberare condiționată peste 2 ani și 4 luni
Codul Penal prevede că o persoană care a fost condamnată la închisoare cu executare poate fi eliberată condiționat dacă „a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășeste 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul inchisorii mai mari de 10 ani.”

Potrivit legii, Liviu Dragnea ar putea depune o cerere de eliberare condiționată abia peste 2 ani și 4 luni de detenție, dar fostul lider al PSD ar mai putea câștiga zile libere dacă va participa la programe educaționale, la cursuri de calificare, activități sportive, dezbateri sau recenzii de carte. În plus, dacă va scrie o carte în perioada petrecută în spatele gratiilor, ar putea beneficia de reducerea pedepsei cu 20 de zile.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.