Dragnea, obligat de Toader să joace la ruleta rusească

Patriotismul lui Dragnea Liviu Dragnea foloseşte Guvernul Dragnea, obligat de Toader să joace la ruleta rusească

Demiterea sau păstrarea lui Tudorel Toader sunt două opțiuni la fel de periculoase pentru liderul PSD – care poate ajunge să piardă ori susținerea actualilor săi acoliți pesediști, ori apartenența la PES la pachet cu partidul. Dragnea, obligat de Toader să joace la ruleta rusească.

Dacă Toader rămâne ministru, Liviu Dragnea va fi de această dată pus la zid de pesediștii care văd cum pierd ultima lor șansă de a scăpa de dosarele penale. Dacă îl mătrășește pe Toader și înlocuitorul lui dă amnistia mult dorită de social-democrați, Dragnea riscă exmatricularea din PES înainte de alegerile europarlamentare iar asta înseamnă că mulți social-democrați vor lua, cu voturi cu tot, calea partidului lui Ponta. În plus, viața în coaliția de guvernare va deveni și ea grea, știut fiind că Tăriceanu doar zdravăn șantajat poate fi convins să renunțe la Toader.

Pus la zid, ministrul Justiției a reușit să dea și el șah PSD-ului. Dragnea, obligat de Toader să joace la ruleta rusească

”Bonus” la problemele cu care trebuie să se confrunte Dragnea în momentul de față, schimbarea lui Toader îl bagă în ring și pe Klaus Iohannis, care a demonstrat deja că se poate juca mult și bine cu acceptarea demisiei lui Toader și cu acceptarea viitorului ministru. Altfel spus, rezultatul moțiuni anti Toader nici nu mai contează câtă vreme Opoziția a reușit în sfârșit (nu însă din calcul premeditat ci din întâmplare) să-l pună într-adevăr în mare dificultate pe Liviu Dragnea.

În mod normal, date fiind modificările deja aduse legilor Justiției și dacă reușește să țină CCR-ul pe bară în privința dezbaterii OUG 90 (referitoare la operaționalizarea Secției speciale), Dragnea poate spune că și-a văzut sacii săi penali urcați în căruță. Din păcate pentru el, pesediștii s-au prins însă că această Secție este un ciomag care poate fi manevrat doar de și pentru Dragnea, pe ei nu-i ajută. Din acest motiv presează social-democrații cât pot cu amnistia, chiar dacă, acum, asta mai mult strică decât să ajute socotelile lui Dragnea. Ce vor pesediștii este confirmat nu numai de surse ci și în mod public de Cătălin Rădulescu – Mitralieră: ”Eu cred că discutăm prea mult timp acest lucru, despre amnistie și grațiere. Acest lucru nu trebuie discutat, trebuie dat. Domnul Tudorel Toader trebuie să pună în practică acest lucru pentru că el, după cum știți, la Consiliul Național, i s-a cerut expres de către toată lumea ca să pună în practică și să vină cu o ordonanță de Guvern, cu un text de ordonanță cât de urgent posibil (…) Eu cred că ordonanța asta trebuie să amnistieze. Asta e foarte clar că asta vreți să auziți de la mine – toate faptele, mai puțin faptele care țin de chestiuni legate de violență, de proxenetism, de violuri, de omoruri. Tot ceea ce este împotriva intimității persoanei, terorism. (…) Și faptele de corupție să fie incluse”.

Refuzul parlamentarilor PSD de a participa la votul dat pe moțiunea anti Toader este pus de toată lumea pe seama presiunilor exercitate asupra lui Toader. Un ministru al Justiției somat direct de pesediști să dea amistia dacă vrea să-și păstreze funcția.

”Trebuie să avem o discuție împreună cu premierul și Tudorel Toader. Există o stare de nemulțumire (în PSD – n.r.) pe care nu avem de gând să o ascundem pe care o vom rezolva săptămâna viitoare într-un fel sau altul”, a confirmat de altfel Dragnea șantajarea lui Toader, după ce ședința în care trebuia să fie votată moțiunea a fost suspendată din lipsă de cvorum.

”El lidero maximo” Dragnea, înghesuit de belele

Până săptămâna viitoare, premierul Dăncilă (carte nici ea nu a fost până acum convinsă să dea amnistia – n.r.) se întâlnește cu Frans Timmerman. Respectiv cu unul dintre liderii socialiștilor europeni care nu nu numai că nu agreează astfel de amistii, dar nici nu ascund că se gândesc să dea afară din PES PSD-ul lui Dragnea. Întrebarea este ce va face Dăncilă după ce discută tete-a-tete cu Timmermans.

În timp ce Dăncilă se joacă la Bruxelles de-a prima doamnă în Consiliul European, Dragnea este de-a dreptul ciuruit în țară de câte sule are înfipte în coaste în această perioadă: contestarea sa de către liderii UE, situația cu Toader, amnistia, păstrarea cu orice chip a Secției speciale în viață, modificarea OUG 114 astfel încât să fie convinse agențiile internaționale să nu scadă ratingul de țară, conservarea puterii de vor a fragilizatei deja majorități parlamentare PSD – ALDE. Fiecare în parte reprezintă singură o belea de natură a da serioase frisoane oricărui lider politic, mai ales unuia care ține morțiș să fie ”el lidero maximo”. Liviu Dragnea se confruntă însă cu toate odată, motiv pentru care va fi foarte interesant de urmărit cât de bine sau de ciufulit va ieși liderul PSD dintr-o situație extrem de complicată.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ