Doi funcționari, trimiși în judecată de procurorii DNA în dosarul fostului primar Viorel Ilie

viorel ilie

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a doi funcţionari din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul pentru folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în legătură cu un concurs de angajare în minister.

În dosar a fost implicat şi ministrul ALDE Viorel Ilie, acuzat de instigare la comiterea acestei infracţiuni, însă Senatul a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale.

Potrivit DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, şi Zaharia Mihai-Cornel, angajat în minister, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Anchetatorii precizează că ministerul a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. ”Cu referire la concurs, au rezultat date şi probe că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant”, anunţă DNA.

Potrivit procurorilor, proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017, iar în perioada 20 – 31 iulie 2017, Pop Felicia-Elena, la cererea demnitarului, a solicitat membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017. ”La data de 28 iulie 2017, inculpaţii Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziţia directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare aferente probei scrise, ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă. În aceeaşi zi, directoarea de cabinet, inculpata Pop Felicia-Elena a dat candidaţilor agreaţi subiectele şi rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit că, potrivit înţelegerii, ei au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi”, mai precizează procurorii.

Potrivit acestora, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. ”În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora”, se mai arată în rechizitoriu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti. Procurorii precizează că Maria Alexandrescu, şi ea cercetată în dosar, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţie şi a primit pedeapsa închisorii de un an şi nouă luni, cu amânarea aplicării pedepsei.

”Faţă de numitul Viorel Ilie, senator în Parlamentul României şi ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, procurorii au solicitat încuviinţare pentru începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Prin hotărârea nr. 106/2017, adoptată la data de 03.10.2017, Senatul a hotărât să nu ceară urmărirea penală a senatorului Viorel Ilie”, mai transmis procurorii.

CITEȘTE și Exclusiv! Jaf de 30 de milioane de lei la Primăria Moinești, pe mâna lui Viorel Ilie. Ministerul său, vizitat de DNA

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.