Doctoratele fostului ministru Petre Tobă și ale primarului din Voluntari, Florentin Pandele, vor fi reverificate

Tobă
Petre Tobă

Răsturnare de situație în cazul tezelor de doctorat ale fostului ministru de Interne Petre Tobă și ale primarului din Voluntari, Florentin Pandele. După ce comisiile de specialitate îi absolviseră pe cei doi de acuzația de plagiat, rapoartele acestora au fost respinse miercuri de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Discuțiile au fost atente, au fost profunde, analizând toate aspectele ridicate de către cele două rapoarte. Și-au exprimat opinia 40 din cei 47 de membri CNATDCU. În sală au fost prezenți 19 membri, cinci în videoconferință și restul și-au exprimat votul electronic. În total 40 din cei 47. Au fost înregistrare 29 voturi împotriva celor două rapoarte, două voturi în favoarea rapoartelor, nouă abțineri. Prima concluzie: respingerea celor două rapoarte”, a declarat vicepreședintele CNATDCU, Marius Andruh.

Consiliul general a decis ca președintele CNATDCU să numească o nouă comisie de specialitate. ”Pentru ca lucrurile să fie clare, Consiliul general a votat ca președintele CNATDCU să numească o nouă comisie din personalități din exteriorul Consiliului general, care să dea verdict final”, a spus Marius Andruh.

Rapoartele, apreciate drept incomplete și superficiale

Potrivit acestuia, comisia va fi numită în aproximativ zece zile. „Membrii comisiei externe pot fi și din altă țară, cu condiția să înțeleagă limba română”, a precizat academicianul. Marius Andruh a explicat că cele două rapoarte ale comisiilor de specialitate în cazul lui Petre Tobă și Florentin Pandele sunt „incomplete, pe alocuri superficiale”, argumentele nefiind „concludente” și cu „contraziceri periculoase pentru etica cercetării științifice”.

Vicepreședintele CNATDCU a susținut că în rapoartele comisiei de specialitate se recunoaște că sunt pasaje luate din alte surse, fără a fi considerate plagiat. „Noi propunem o comisie doar din exterior, dar vom vedea ce decide domnul Barbu. (…) Cred că e bine pentru toată lumea să mai existe o nouă evaluare”, a arătat Andruh.

Întrebat ce teze de doctorat mai sunt în analiza CNATDCU, Marius Andruh a răspuns: „Sunt mai multe și aici e grav, pentru că e vorba de un întreg sistem care trebuie însănătoșit și acest lucru trebuie să se facă nu doar la nume sonore. O teză în zona științelor tehnice, una la științe medicale, la Comisia de apărare. Nu vreau să trăiți cu impresia că întregul sistem e corupt și nu se mai întâmplă lucruri bune”, a afirmat vicepreședintele CNATDCU.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.