Dîncu, despre ameninţările lui Putin: Suntem într-o stare de vigilență!

„Putin ne-a mai amenințat pe noi, europenii, cu arme nucleare. Ceea ce a făcut, cred că este mai degrabă să blufeze”, a spus marți seară ministrul apărării, Vasile Dîncu, la Digi24, făcând referire la amenințarea președintelui rus, Vladimir Putin cu folosirea armelor nucleare.

CITEŞTE ŞI: Dîncu a RĂBUFNIT la adresa Rusiei: O violare fără precedent a dreptului internațional!

„O nouă realitate a războiului din Ucraina într-o nouă frază, se vorbește despre o escaladare, amenințarea cu arma nucleară este la tot pasul, a pornit chiar de la Putin. Ce se schimbă în România?”, a întrebat jurnalistul Digi24, Cosmin Prelipceanu.

„În România nu se schimbă nimic, pentru că eram într-o stare de vigilență încă de la începutul războiului, fiind vecini, având insula Șerpilor în acel moment, chiar ca un punct strategic unde se ducea războiul, foarte aproape, NATO, de asemenea pregătindu-se pentru a apăra flancul estic unde suntem și noi.

Defensiva pe care a pregătit-o NATO

Ceea ce s-a întâmplat la Madrid, ați văzut că a însemnat un echilibru între nordul și sudul flancului estic, adică o fortificare pe acest flanc unde se află România. Deci, mergem mai departe cu o defensivă pe care NATO a pregătit-o aici, și, sigur că accelerăm procesele de înzestrare cât este de posibil astăzi, în acest moment. Încercăm, de asemenea, să ne pregătim în mod firesc, cu aplicațiile care se fac și care sunt programate de ani de zile de NATO pe teritoriul nostru.

Nu schimbă cu nimic acest nou anunț al lui Putin, pe care foarte mulți analiști îl etichetează ca fiind unul al neputinței mai degrabă, pentru că a vorbi despre armele nucleare și despre folosirea lor înseamnă mai degrabă o încercare de a descuraja… este un echilibru al violenței ultime care se naște prin asemenea declarații, pentru că până la urmă este un lucru foarte bine știut – nimeni nu poate folosi armele nucleare împotriva celuilalt, atât timp cât există un echilibru al acestor arsenale.

De fapt, întreaga cursă a înarmărilor de 50 de ani a dus la un echilibru și la imposibilitatea de a folosi armele nucleare în această situație, decât cu riscul unui război distrugător care distruge omenirea”, a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Moderatorul emisiunii l-a întrebat pe ministrul Apărării ce se va întâmpla dacă lui Putin, la un moment dat, nu-i va mai pasă nici măcar de propria țară sau de propriul popor și va folosi arma nucleară.

„Eu cred că există aici câteva condiții care trebuie luate în calcul, atunci când vorbim de amenințare, de posibilitatea folosirii, chiar la nivelul tactic, pentru că folosirea armelor tactice în doctrina militară a Rusiei, preluată din doctrina URSS, este pentru a descuraja un posibil viitor conflict, adică declanșarea unui conflict la un alt nivel. Dacă ne uităm în doctrina militară a Rusiei, există niște condiții pentru care nu sunt îndeplinite toate elementele pentru a folosi armele nucleare.

Teritoriu ameninţat

Una din condiții este aceea că este amenințat teritoriul Uniunii Sovietice atunci, acum al Rusiei, într-un asemenea mod încât nu există altă formă de apărare.

În al doilea rând, dacă ne uităm mai bine, vedem că în lanțul de comandă care există și în SUA, sau la NATO, pentru folosirea armei nucleare, dar și în Rusia, pentru că este aproape în oglindă acest lucru. În lanțul de comandă există mai mulți pași. Eu am numărat vreo 7 segmente, făcând o analiză a procedurilor pentru folosirea armelor nucleare, în cazul Rusiei. Deci nu ajunge ca președintele să apese pe un buton din valiza nucleară, ci este vorba de 3 coduri care sunt la președinte, premier, ministrul Apărării, și eventual de acolo începe procedura militară, cu șeful de Stat Major, apoi cei care operează, și așa mai departe. Asta pentru lovitura strategică, pentru cea de care vorbeam că ar fi războiul nuclear. Pentru loviturile tactice, procedurile sunt și mai complicate. Deci, pentru a încerca o procedură locală, cu o bombă nucleară mai mică, ca să încerci descurajarea sau să încerci anihilarea unei regiuni, a unui oraș. Este o procedură și mai complicată, decât pentru cealaltă, pentru că acolo trebuie îndeplinite alte și alte proceduri.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.