DIICOT clasează dosarul „10 august”. Șefii Jandarmeriei scapă de acuzații

Protestele din 10 august
Protestele din 10 august

Procurorii DIICOT au clasat ancheta în dosarul violențelor din 10 august 2018. Șefii Jandarmeriei de atunci au fost scoși de sub urmărire penală, însă cazul nu este închis total. Procurorii au informații că unii jandarmi au acționat cu violență împotriva protestatarilor, fără acoperire legală. Aceștia vor fi investigați pentru purtare abuzivă de procurorii militari.

Potrivit DIICOT, acuzațiile au fost clasate în cazul fostului șef al Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, fostul adjunct al acestuia, Sebastian Cucos, si Mihai Chirica, fost secretar de stat în Ministerul de Interne și maiorul Laurentiu Cazan, fost director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti.

Comunicatul DIICOT:

1.    Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale;

2.  Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

3. Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;

4.  În vederea aprecierii incidenței în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a dispozițiilor art.335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la lovire sau alte violențe prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonanței a fost comunicat prim-procurorului acestei unități de parchet.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here