Dezvăluiri noi spectaculoase în cazul Colectiv

Colectiv, Tragedia din clubul Colectiv

O filmare de aproximativ 20 de minute făcută în noaptea intervernţiei la incendiul din clubul ”Colectiv”, din urmă cu patru ani, ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea. Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov, ajuns la locul dezastrului şi furnizate de un coleg al său, ofiţer, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, dar poate fi auzit, conform Libertatea, cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, înjurând victimele. Reacțiile nu au întârziat să apară, atât din partea conducerii ISU dar și a unor politicieni care au comentat imaginile date publicității.

Reacție șocantă a unui șef al ISU, în noaptea tragediei de la Colectiv, unde zeci de tineri au murit în clubul care s-a aprins din cauze care încă nu au fost stabilite de anchetatori cu certitudine  nici la patru ani de la noaptea fatidică. Un șef ISU, Orlando Șchiopu, este filmat când exclamă ‘Dă-i în p…. mea’ despre morții din Colectiv, atunci când un coleg îi cere că toate cadavrele să fie scoase afară. Imaginile au fost publicate pe Libertatea.ro

„Filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse până azi publicului, Guvernului și procurorilor! ”Nu le-au luat nici măcar pulsul!

Libertatea a intrat în posesia celor 20 de minute și 40 de secunde filmate chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns la locul dezastrului. Astăzi restituim adevărul intervenției de la Colectiv celor care sunt adevărațîi proprietari ai filmărilor: victimele, familiile și cetățenii. Din respect pentru victime și pentru familiile lor, pentru demnitatea viețîi, redacția a decis să blureze fețele celor aflați în agonie, ale morților și movilele de cadavre.

„Pentru că în imaginile filmate de Departamentul de Informare și Relații Publice al ISU se vedea altceva decât versiunea care fusese comunicată oamenilor, anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă, aceste imagini nu au fost făcute publice niciodată!”, sună mărturia pentru Libertatea a pompierului care a furnizat filmările.

În afară acestui om, cu o mărturie sub anonimat, celelalte autorități, inclusiv din conducerea DSU, au confirmat cu nume și prenume că filmul a fost păstrat secret și pentru ele.

”După ce s-a realizat ce conțin, filmările nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofițeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloș și nici procurorilor”, spune ofițerul de pompieri.

Raed Arafat, reacție la noile imagini din Colectiv

Raed Arafat, fondatorul SMURD a luat foc după filmarea făcută publică de jurnaliștii Libertatea, unde un fost șef ISU este filmat cum înjură morțîi de la Colectiv. Arafat susține că nu avea idee despre existența filmării și că nu se pune problema că această să fi fost ascunsă de ochii publicului. Fondatorul SMURD lansează acuzații grave la adresa presei.

„Domnul Tolontan era în mare agitație astăzi că cineva i-ar fi spus că eu am în posesie un filmuleț despre intervenția la Colectiv la mine, de care nu știa lumea. Chiar m-a întrebat de un ofițer care mi-ar fi adus filmulețul pe un CD. Ca să nu greșesc, să nu-mi scape ceva, am verificat, l-am sunat și pe ofițerul respectiv, fiind pensionar, să-l întreb dacă mi-a lăsat un CD cândva cu un filmuleț despre Colectiv iar acesta, că și mine, nu știa nimic de această informație. Mai mult, mi-a confirmat că dl Tolontan l-a sunat cu o seară înainte și că acesta a spus deja că nu știa nimic despre informația respectivă. Ce este trist însă este faptul că, din dorința de rating și de a ieși în față, unii jurnaliști sunt dispuși să folosească sentimentele și durerea unor părinți că să-și deservească interesul propriu și al instituției pe care o reprezintă și a eventualilor sponsori care stau în spatele articolelor de denigrare pe care le publică, mai ales în preajma datei de 30 Octombrie.”, conchide Arafat.

Dan Barna : Vrem să se facă lumină

Dan Barna solicită autorităților închiderea dosarului Colectiv, precizând că nu ar trebui ca acesta să fie uitat precum dosarul Mineriadei sau al Revoluției. Liderul USR susține că e surprinzător faptul că după patru ani a apărut un film oficial care arată că lucrurile nu au funcționat bine.

„Sunt patru ani de la Colectiv. Este cel puțin surprinzător și aștept poziția oficială a autorităților, e surprinzător să aflăm acum după patru ani că este și un film oficial care nu a fost luat în calcul și care arată că lucrurile nu au funcționat așa cum ar fi trebuit să funcționeze. Aștept poziția autorităților și le cer în mod ferm ca acest dosar să se încheie. Nu putem să așteptăm și să permitem ca și dosarul Colectiv să aibă aceeași soartă cum a avut Mineriada și dosarul Revoluției sau dosarul 10 august, care și el pare rătăcit prin niște birouri. Dosarul Colectiv este genul de situație unde autoritățile trebuie să dea niște răspunsuri și unde trebuie să avem concluzii foarte clare”, a spus Dan Barna, într-o conferință de presă la Oradea, conform Mediafax.

Sorina Pintea: Mi este greu să comentez

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că, în cazul în care o nouă tragedie precum cea din clubul Colectiv, lucrurile ar sta „puțin altfel”, deoarece în prezent, există 12 noi paturi pentru mari arși. Pintea a văzut imaginile, precizând că angajații ISU „poate nu au fost pregătiți”.

„Aș vrea sa spun că s-au schimbat lucrurile radical, dar nu pot să spun asta. În schimb, pot să spun că s-au făcut pași importanți. (…) În acest moment, dacă o tragedie din Colectiv s-ar repeta, lucrurile ar sta poate puțin altfel. Avem 12 paturi de mari arși în plus pe care putem să punem acești pacienți”, a declarat Sorina Pintea la Digi24.

Ministrul Sănătății a văzut imaginile, însă îi este greu să comenteze.
 „Mi-e greu să (…) știu ce au simțit acei oameni în acel moment. Probabil că nu au fost suficient pregătiți. Lucrurile s-au schimbat, vă asigur. Organele de anchetă vor face lumină. (…) România poate să trateze în acest moment maxim 23 de arși. În cazul unei astfel de tragedii similare, sunt convinsă că trebuie să apelăm la alte spitale din străinătate. Pentru că nu putem mai mult, dar nicio țară din Europa nu poate să trateze mai mulți”, a mai explicat Pintea.
 

.Ce spune conducerea IGSU

Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general, a spus că imaginile nu au fost cerute de către instituții și a subliniat că nu a ordonat nimănui să ascundă aceste imagini.

Structura foto video a fost înființată în 1991 si a avut ca atribuție de serviciu înregistrarea imaginilor foto video utilizate în analiza ulterioară a intervenției, și sunt puse la dispoziția organelor abilitate la solicitare. Nu se pun la dispoziție în spațiul public.

Ceea ce facem este cu protejarea datelor cu caracter personal și a imaginilor care pot avea impact emoțional. Tragedia de la Colectiv ne-a marcat pe toți.

Imaginile difuzate pe post sunt înregistrate de colegii noștri, este evident, și nu sunt un film continu de la momentul la care intervenția a debutat până la finalul ei. Intervenția a durat 5 ore, iar filmul are 20 de minute.

Analiza intervenției: E un proces pe care noi îl derulăm începând de la momentul producerii unui eveniment, până la momentul în care elaborăm toate documentele operative. A fost tocmit un proces de evaluare al intervenției, ulterior el a fost comunicat instituțiilor care l-au cerut.

A fost vehiculată afirmația că s-a luat decizia de a fi ascunse acestor imagini. Eu sunt șeful acestei structuri și vă afirm cu toată responsabilitatea că nu am ordonat nimănui să ascundă aceste imagini. Ele există în format original la IGSU București Ilfov și vor fi puse la dispoziția oricărei structuri care le va solicita. Eu am intrat în posesia acestor imagini după momentul producerii evenimentului și finalizării intervenției în privința analizei pe care am efectuat-o cu colegi de-ai mei.

Intervenția pe momente a resurselor angrenate în misiune, momentele la care a fost alertată când au ajuns, cine a condus intervenția, date referitoare la pacienți. Toate aceste aspecte fac obiectul acestui raport pe care l-am pus la dispoziția”, a spus Cristian Radu.

Parchetul General a cerut imaginile de la ISU

 

Parchetul General anunţă că a solicitat joi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă înregistrarea video cu locul tragediei de la clubul Colectiv, apărută în presă, procurorii susţinând că nu au avut la dosar această înregistrare.

„Referitor la înregistrarea video difuzată în spaţiul public privitoare la tragedia petrecută în data de 30 octombrie 2015 în clubul ‘Colectiv’ din Bucureşti, având în vedere şi solicitările primite din partea mass-media referitoare la acest subiect, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică nu au avut la dosarul cauzei înregistrarea video în cauză şi nici nu au avut cunoştinţă de existenţa acesteia în cursul derulării anchetei penale, care s-a finalizat prin trimiterea în judecată a unui număr de şase persoane fizice şi două persoane juridice. Înregistrarea video a fost solicitată astăzi, 24 octombrie 2019, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, urmând a fi valorificată în cadrul urmăririi penale în cauza aflată în prezent pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, referitoare la incendiul din clubul Colectiv”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.