Despăgubirile financiare acordate deţinuţilor, date doar celor de la CEDO

Despăgubirile financiare acordate deţinuţilor criminalul din medias

Despăgubirile financiare acordate deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare vor fi luate în considerare doar la aceia care au cauze pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a declarat Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

„Suntem pe locul doi la numărul de sesizări împotriva statului român la CEDO şi în decizia pilot Curtea ne cere să găsim remedii pentru cei care s-au adresat Curţii. Prin urmare, vom lua în considerare doar pe cei care au cauze pe rol la CEDO dintre cei care s-au plâns în termenul legal de 6 luni”, a declarat Toader.

Acesta spune că se gândește la un interval, adică să meargă până în aprilie 2012, să vedă cine şi cum a fost deţinut, iar statul să-i confere suma de bani.

„Suma se referă, după cum a statuat CEDO, cum a procedat Italia şi Ungaria, se referă doar la cei care au acţiuni pe rolul CEDO. Proiectul de lege este aproape finalizat, probabil în decurs de o săptămână voi merge la grefa CEDO pentru a vedea categoriile celor îndreptăţiţi la astfel de despăgubiri şi suma aceea rezonabilă pe care statul român se poate angaja să o plătească, chiar dacă se va apela, ca şi în alte împrejurări, la o despăgubire sau la o plată eşalonată”, a spus ministrul Justiției.

Acesta a afirmat că România trebuie să se raporteze la ce au stabilit şi alte state ce au avut o problemă similară.

„Și am vorbit aici de Italia, care a dat 8 euro pe zi, Ungaria, care a dat 5 euro pe zi. Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă, care să constituie un remediu efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia”, a declarat Toader.

Acum, când mă întrebaţi, neavând datele la care am făcut referire riguros exacte, sigur că nu pot avansa eu o sumă, cert este că zilele trecute am primit chiar de la grefa CEDO o infogramă privind discuţiile avute de către agentul guvernamental cu grefa CEDO şi se jalonează posibile soluţii. Eu le-am dat în lucru la Direcţia de elaborare de la Ministerul Justiţiei, ieri mi-au prezentat proiectul de lege, îl voi citi, voi vedea în ce măsură se răspunde coordonatelor CEDO, îl vom definitiva”, a precizat Toader.

LĂSAȚI UN MESAJ

*