Descoperire la cel mai vechi monument istoric daco-roman din sudul Moldovei: turn de observație, unic în sud estul Europei și locuințe din sec II

Zidurile unui turn de observație, folosit ca punct de observaţie şi supraveghere pe Siret şi Dunăre, locuinţe romane, obiecte de lux, dar și obiecte ceramice şi numismatice au fost descoperite în urma săpăturilor făcute de arheologi la castrul roman Tirighina. Cercetările fac parte dintr-un proiect al Primăriei Galați, care presupune punerea în valoare a sitului Tirighina-Barboși, conservarea, protejarea și promovarea lui.  

Situl arheologic Tirighina-Barboşi este monument de importanță națională, este singura cetate romană din Moldova și cel mai vechi monument istoric din sudul Moldovei (situl este construit pe o aşezare dacică în secolele 1-2 d.Hr.). Așezarea se întinde pe o suprafaţă de circa cinci hectare și cuprinde un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică. Săpăturile au fost făcute de o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galați. Una dintre cele mai importante descoperiri o reprezintă turnul de observație cu opt laturi, unic în sud estul României. Turnul dar și toate obiectele scoase la lumină vor fi restaurate, conservate și valorificate științific și turistic.

„Este unic pentru că nu există turnuri cu opt laturi în zona de sud-est a Europei. Nu avem până acum analogii pentru acest tip de turn. Are un diametru de opt metri, un turn care avea cel puţin un nivel şi de acolo se puteau observa toate împrejurimile: spre Siret, spre nord, spre est, către Dunăre. Noi am găsit în interiorul lui cinci monede care sunt încadrate la mijlocul secolului II după Hristos. (…)Am mai găsit o serie de locuinţe din secolul II după Hristos, din care s-au păstrat acoperişurile care s-au prăbuşit şi sistemul de canalizare. O dovadă că toată înălţimea Tirighina era sistematizată, aşa cum multe zone din România nu sunt astăzi. Vor fi puse în valoare numai patru din ele. Zona va deveni un centru de cercetare şi atunci trebuie să lăsăm şi pe alţii să cerceteze, pe viitoarele generaţii de arheologi. (…) Au mai fost găsite obiecte de ceramică de lux, 50 de ştampile, vase, monezi, care vor fi expuse în viitorul muzeu al complexului”, a declarat arheologul Gabriel Jugănaru.

În cadrul proiectului derulat de Primăria Galați, situl arheologic va fi reabilitat și pus în valoare, va avea un muzeu de sit și centru de informare, un amfiteatru care va găzdui expoziții permanente și temporare. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 15,4 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.145,78 lei. Muzeul ar putea fi deschis publicului în octombrie 2020.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.