Departamentul de Stat al SUA, reacție dură față de încercarea de modificare a legilor Justiției

Departamentul de Stat

Departamentul de Stat al SUA a avut luni seara o reacție extrem de dură față de încercarea coaliției PSD-ALDE de a modifica în regim de urgență legile Justiției.

„Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislație ce ar putea submina lupta împotriva corupției și slăbi independența sistemului judiciar în România”, se arată într-o declarație de presă intitulată „România – propuneri ce afectează independența sistemului judiciar” făcută de purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Această legislație, „propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice protejate de interferența politică”, notează purtătorul de cuvânt în această declarație publicată pe site-ul Departamentului de Stat. Statele Unite „îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, adaugă purtătorul de cuvânt.

După aceasă declarație dură, a venit și replica șefului Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, care a făcut pe niznaiul.

Comunicatul Departamentului de Stat american cu privire la modificările discutate privind legile Justiţiei face referire la pachetul propus de minister, dar care a fost modificat, iar forma actuală nu afectează independenţa Justiţiei, a declarat Iordache. „Discutăm de propunerile Ministerului Justiţiei. Propunerile care se află acum în Parlament sunt total diferite de cele ale Ministerului Justitiei. Atâta timp cât ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independenţa Justiţei, atâta timp cât toate amendamentele vin din partea asociaţiilor profesionale, cât şi a CSM, despre ce discutăm?”, a declarat Florin Iordache la TVR.

Întrebat dacă acestea se fac în acord cu opoziţia, Iordache a spus: „Noi nu impunem absolut nimic”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here