Dăncilă l-a ”remaniat” și pe Tăriceanu

Dăncilă l-a ”remaniat” și pe Tăriceanu
Foto: Digi24

PSD va merge cu un candidat propriu la prezidențialele din acest an conform deciziei votate astăzi în BEx. Dăncilă l-a ”remaniat” și pe Tăriceanu.

Social-democrații i-au dat ”reject” liderului ALDE: nu acceptă să fie reprezentanți de el la alegerile pentru Cotroceni. Cum voci din ALDE au replicat imediat că acest partid îl va susține tot pe Tăriceanu, foarte posibil este ca de coaliția PSD-ALDE să se aleagă praful la începutul toamnei.

Dăncilă l-a ”remaniat” și pe Tăriceanu: PSD nu-l vrea prezidențiabil pe liderul ALDE

Printre acuzațiile și reproșurile care încarcă atmosfera oricărui BEx de când cu dispariția lui Dragnea, noul PSD a rezolvat două probleme astăzi: a decis că vrea candidat la Președinție marcă proprie (adică un pesedist/ă) și i-a dat papucii lui Carmen Dan.

”Am discutat despre Congresul pentru desemnarea candidatului la prezidențiale. Acest Congres va avea loc pe data de 3 august. Am supus CEX varianta susținerii unui candidat din afara partidului, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. În urma votului din CEX s-a constatat că Partidul Social Democrat își dorește să meargă cu un candidat propriu, care să fie susținut și de alte partide. Vom avea discuții cu ALDE și Pro România pentru o susținere”, a precizat Viorica Dăncilă.

Conform unor surse din PSD, Dăncilă a spus la un moment dat, în cursul unei controverse avute cu Gabriela Firea: ”Dacă nu intrăm în turul doi prima demisie va fi a președintelui de partid. Ce să nu îmi asum? Cum să spunem așa ceva? Eu sunt prima care pleacă!”. Asumarea totală a răspunderii dă de înțeles că Dăncilă se gândește serios să candideze chiar ea, dacă nu pentru altceva măcar pentru simplul fapt de a nu plăti oalele sparte de altcineva.

Dacă așa va fi, votul pe stânga – deja subțiat de prestația lamentabilă a PSDragnea – va fi în mod cert divizat pentru că nici Pro România și nici ALDE nu o vor susține pe Dăncilă. Iar dacă aceasta nu va ajunge în turul II, nu doar ea riscă să-și piardă funcție ci și Klaus Iohannis, nevoit în acest caz să se confrunte în finală cu candidatul USR și PLUS.

Firea rămâne tot o nucă tare

Fără a se ști încă dacă poate sau nu să candideze, Gabriela Firea este în mod evident hotărâtă să-i facă zile negre lui Dăncilă.

“A fost o discuție mai amplă și un context în care s-au făcut afirmații și nu aș vrea să comentez. Nu a fost o critică, a fost o realitate. Nu aș vrea să fac astfel de comentarii că ulterior îmi vor reproșa colegii mei din CEx că ne spălăm rufele în afara familiei. Eu am spus punctul meu de vedere, făcut câteva corecții, așa este normal. O oră jumate s-a vorbit despre rectificarea bugetară, apoi s-a vorbit despre Congresul din august. Cred că e mai puțin important dacă sunt eu mulțumită. S-a votat mandatarea conducerii partidului pentru discții cu ALDE și Pro România în vederea stabilirii unui parteneriat pentru turul 1 și dacă nu este posibil și partidele fac alianță, pentru turul II”, a comentat Firea la finalul ședinței CEx, lăsând astfel să se înțeagă că ea personal nu este deloc mulțumită de modul în care este condus PSD-ul și nici de deciziile luate și că în plus este victima colegilor săi de partid care o critică oricând, fără motiv și rost.

Dăncilă, acuzată că i-a oferit lui Iohannis capetele lui Meleșcanu și Dan

Sigură că nu mai scapă, Carmen Dan a încercar să-și repereze singură onoarea anunțând public că a demisionat demisionat înaintea ședinței CEx.

”Demisia de onoare” a fost însă făcută zdrențe de Viorica Dăncilă care, într-o postare pe contul său de Facebook (ulterioară ședinței CEx) a precizat că ea i-a cerut demisia colegei de la MAI.

”I-am cerut astăzi demisia doamnei Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne. Este o decizie asumată, luată în urma consultărilor cu colegii din PSD, în cadrul forurilor interne. Am convingerea că este și o decizie corectă, menită să facă dreptate și să restabilească încrederea oamenilor în guvern, așa cum este normal.

Vor mai urma și altele. Și domnului Teodor Meleșcanu i s-a retras astăzi sprijinul politic de către alianța de guvernare, așa încât vom avea o nouă conducere și la Ministerul Afacerilor Externe.

Îmi doresc un guvern eficient, unul în care oamenii să aibă încredere și să simtă că îi reprezintă. Nu avem altă menire în Executiv decât să facem ce trebuie pentru această țară. Nu ne dictează Președintele ce să facem și niciun alt actor politic sau grupare. Guvernăm pentru români și vocea lor este singura care contează”, nu a ezitat Dăncilă să o facă de râs pe Carmen Dan.

Imediat după ce Carmen Dan a devenit istorie, PSD a dat MAI pe mâna senatorului Nicolae Moga – o creație politică a foștilor baroni constănțeni Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu.

De mânuță cu Dan a plecat din Guvern și Teodor Meleșcanu, pe care Călin Popescu Tăriceanu a renunțat să-l mai protejeze pe Teodor Meleșcanu. În locul lui, ALDE a propulsat-o în fruntea MAE pe Ramona Mănescu – fost europarlamentar PNL/ALDE și soție a fostului primar al Sectorului 6.

Cum Klaus Iohannis a cerut insistent demisia miniștrilor MAI și MAE imediat după alegerile din 26 mai, vârful de lance al pesediștilor ”dragniști”, Liviu Pleșoianu, a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că i-a sacrificat pe Meleșcanu și Dan ”la ordinul lui Iohannis”.

”Am văzut în spațiul public, din partea unor binevoitori acuzații că am schimbat miniștrii la ordinului lui Klaus Iohannis.
Dacă era să procedez după această gândire, veneam de fiecare dată cu miniștrii care erau acceptați repede de către președintele Klaus Iohannis, dacă nu doream toate acele blocaje veneam cu miniștrii agreați de domnul președinte.
Nu am luat această decizie pentru că așa vrea președintele Iohannis. Subliniez: am luat această decizie pentru că așa cred eu că prin aceste modificări Guvernul pe care îl conduc capătă mai multă credibilitate.

Noi suntem în luptă cu președintele Iohannis, deci dacă îmi asum această bătălie prezidențială, nu trebuie să fac jocul politic al adversarului. Aceste lucruri care au apărut în spațiul public sunt total neadevărate”, a dezmințit Dăncilă varianta lansată de Pleșoianu.

Este cert că Iohannis a cerut demisia lui Carmen Dan dar la fel de sigur este și că Dăncilă nu o mai înghite pe conaționala sa, dovadă și faptul că nu a ezitat să ridice piatra împotriva unei persoane deja căzute. Concret, Dăncilă a asociat-o pe Carmen Dan direct cu reprimarea violentă a protestului din 10 august 2018.

“Nu vreau să fac trimitere la un anumit eveniment (mitingul din 10 august – n.r.), pentru că lucrurile s-ar interpreta. Am văzut că percepția publică nu este foarte bună. Pentru mine e important că percepția de ansamblu să fie pozitivă. Acest lucru nu mi-l va dicta strada. Fiecare are dreptul să protesteze, sunt dispusă să ascult nemulțumirile celor care protestează, dar cred că în calitate de prim-ministru trebuie să aduc în Guvern persoane care au un anumit grad de credibilitate”, a răspuns premierul insistențelor ziariștilor care doreau să afle ce i se reproșează concret ministrului Carmen Dan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*