Dan Motreanu: I-am solicitat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, elaborarea unui Plan European pentru combaterea deșertificării

Dan Motreanu
Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu, membru PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, anunță că i-a solicitat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, elaborarea unui Plan European pentru combaterea deșertificării.

„Prin intermediul unei intervenții scrise, i-am solicitat astăzi președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să elaboreze un Plan european comun pentru toate statele membre UE pentru combaterea deșertificării și a degradării terenurilor.

Salut eforturile susținute pe care Comisia Europeană le face pentru atingerea neutralității climatice în 2050 și apreciez faptul că situația României, grav afectată de secetă, este în atenția Comisiei Europene, lucru evidențiat de Ursula von der Leyen în discursul din Plen”, transmite europarlamentarul Dan Motreanu, vicepreședinte Comisia ENVI din Parlamentul European.

Președintele CE a spus că a văzut efectele secetei puternice din România.

„Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru, de la locuințele evacuate din cauza prăbușirii ghețarului din Mont Blanc, la incendiile din Oregon până la culturile distruse din România de cea mai puternică secetă de zeci de ani”, a spus astăzi președintele CE.

Angajamentul pe care Ursula von der Leyen și l-a asumat astăzi în Parlament, subliniind că „prin Fondul de tranziție justă vom sprijini regiunile care au de făcut o schimbare mai mare și mai costisitoare” este cel așteptat de noi toți. Dar consider că atât în România, cât și în restul UE avem nevoie de un Plan adaptat realităților cu care ne confruntăm, un Plan etapizat, cu obiective clare și evaluări periodice.

„Nimeni nu trebuie lăsat în urmă”, cum a spus președinta Comisiei în repetate rânduri și tocmai de aceea cred că alocările bugetare pentru atingerea obiectivelor noastre comune: 55% mai puține emisii de carbon până în 2030 și zero emisii de carbon până în 2050 trebuie susținute de o alocare bugetară adecvată. E drept că avem resurse bune de energie regenerabilă, dar trebuie să avem și capacitatea adecvată pentru stoca energia.

Iar potrivit specialiștilor, UE trebuie să își crească de cel puțin șase ori capacitatea, dacă vrea să își atingă obiectivele de mediu; ceea ce înseamnă atât infrastructură complexă, cât și investiții pe măsură. Am încredere în capacitatea Uniunii de a se mobiliza și în cea a oamenilor și companiilor de a veni cu soluții inovatoare care să ne permită să ne atingem țintele.

„Ce este bun pentru climă este bun pentru afaceri și pentru noi toți”, cum a menționat președintele Ursula von der Leyen. Important este să nu ne abatem de la obiectivul nostru comun.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here