Daea vrea alt mod de irigare: Fermierii trebuie să ştie!

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a vizitat marți seara stația de pompare de la Stăncuța, dar a oprit și la câteva terenuri unde a văzut fermierii irigau.

Daea a fost însoțit în această vizită de directorul general al ANIF, Cornel Popa și directorul ANIF Brăila, Raluca Mihaela Bordei, dar și senatorul Ion Rotaru și prefectul Iulian Timofei.

CITEŞTE ŞI: Agricultorii, apel la Daea: Sunt zone unde porumbul este compromis definitiv!

Deși Dunărea este mult sub cotele normale, pompele de la stația Stăncuța funcționau, iar fermierii care aveau posibilitatea irigau. Daea a spus că în situația dată, care ar putea să se mai repete în următorii ani, ar trebui să se modifice modul de irigare și să se facă udarea terenurilor chiar și în afara perioadei de vegetație, pentru a asigura apa în sol.

Ghid de bune practici

„Noi facem acum un ghid de bune practici, plecat în gândire de la situația concretă din acest an, când nu mai avem surse de apă. Și atunci trebuie să folosim apa când o avem. Și având apă în sol vii și cu norme de udare mai mici. În al doilea rând, noi trebuie să discutăm cu fermierii să le spunem exact care vor fi suprafețele pe care le putem iriga anul viitor, ca ei să stabilească structura de culturi. Noi trebuie să le spunem exact: în perimetrul acesta putem iriga următoarele suprafețe.” a spus ministrul Daea.

Ministrul agriculturii a mai spus că în această perioadă trebuie să se lucreze pe două fronturi, să se irige, dar să se și construiască. daea a spus că îi pare rău că investițiile au rămas în stadiul pe care l-a lăsat el, cu ani în urmă. Acesta a precizat însă că județul Brăila este cel mai avansat din punct de vedere al refacerii sistemului de irigații, dar acest lucru era și firesc pentru că aici toate vânturile bat.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Respect agronomul Petre Daea, spun că din punct de vedere profesional are calificarea clară în funcția de ministru al argiculturii, etc.! Aș sugerea domnului Daea, pe lângă propunerile dumnealui, dintre care aceasta cu asigurarea apei în sol…… să se schimbe și soiul de cereale cultivat, respectiv unul adaptat climei actuale! Vreau să spun, așa la nivelul meu precar de cunoștințe în domeniul agricol, dar cu un spirit de observație ….. bun, că în zona de sud a țării, în județul Teleorman, acei fermieri care au cultivat „porumb de 90 de zile”, au obținut o recoltă bună, net superioară acelora care au însămânțat aceeași suprafață cu porumb „normal”, adică din acela care s-a cultivat mereu, de ani de zile! Gata, uff…… am reușit să mă fac înțeleasă, sper! „Iubesc” profesionalismul adevărat, vizibil pe teren, al domnului agronom, ministrul Petre Daea! Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.