Daea şi-a impus Legea Cormoranilor: Vânarea va fi permisă pe tot parcursul anului!

Deputații au adoptat marți un act normativ care modifică Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic din 2006, permițând vânarea cormoranului mare pe toată durata anului.

Acum, acesta poate fi vânat doar într-un interval de câteva luni, după ce legea a fost modificată în acest sens în iunie 2020, la inițiativa ministrului Agriculturii, Petre Daea, care spunea că „în România cormoranii fac baie în piscine”.

Proiectul de lege vizează modificarea anexei nr. 1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, în sensul permiterii vânării cormoranului mare în România pe tot parcursului anului. Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Legea vânătorii modificată şi în 2020

Legea vânătorii a fost modificată și în vara lui 2020, la inițiativa lui Petre Daea, prin acea modificare fiind stabilită perioada de vânătoare pentru cormoranul mare între 1 septembrie şi 28 februarie.

„Este o împlinire a unei dorințe care a izvorât dintr-o necesitate”, a comentat atunci Petre Daea pentru Digi24.ro.
„Această creştere a numărului şi a distribuţiei a adus păsările în conflict cu omul”

„Populaţiile s-au întors în unele zone după o lungă absenţă şi s-au mutat şi în alte zone anterior neocupate. Această creştere a numărului şi a distribuţiei a adus păsările în conflict cu omul. Cu toate că îngrijorarea producătorilor de peşte a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani în fermele de acvacultură, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protecţia mediului.
Urmare acestui fapt, s-a ajuns în prezent ca producători de marcă din acvacultura românească să dorească să abandoneze această activitate şi să se îndrepte spre alte activităţi din agricultura românească”, au motivat iniţiatorii proiectului de lege, senatori şi deputaţi ai PNL şi PSD, în expunerea de motive, conform News.ro.

Iniţiatorii adaugă că aceste specii de păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie, un cormoran consumând aproximativ 500 de grame de hrană în fiecare zi.

După preluarea noului mandat la Ministerul Agriculturii, Petre Daea și-a reluat lupta cu cormoranii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.