Curtea de Apel București, în pronunțare în procesul fostului primar din Constanța Radu Mazăre

Radu Mazăre este în custodia Poliției Române, Radu Mazăre a fost condamnat închisoare pentru Radu Mazăre
Radu Mazăre este în custodia Poliției Române

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre s-a prezentat vineri la Curtea de Apel București, la ultimul termen în dosarul retrocedărilor frauduloase de plaje, iar instanța a rămas în pronunțare.

„După un proces dificil, maraton, cu expunere media şi încărcătură publică, mă fugăresc ziariştii la fiecare termen, îmi pare teribil de rău nu pentru mine, ci pentru 36 de oameni nevinovaţi. Cred cu tărie şi sper că această încărcătură publică nu va afecta soluţia. De zece ani eu şi toţi aceşti oameni suntem acuzaţi că am furat 115 milioane de euro. Sigur, am încercat să explic public, de doi ani nu mai fac acest lucru. În expertiza judiciară depusă să rezulte că evaluările lui Dima au fost mai mari… e un mare semn de întrebare. Dumneavoastră aţi binevoit şi aţi apelat la un expert, pentru că aveţi altă meserie. La fel şi eu. Ca să nu fim acuzaţi, am apelat atunci la evaluator şi noi. Au fost atunci şase, şapte evaluatori, numai domnul Dima a fost acuzat ca a subevaluat”, a spus Radu Mazăre la ultimul termen al procesului de la Curtea de Apel Bucureşti.

Fostul primar Radu Mazăre a spus că tot timpul s-a bazat pe specialişti şi că, după ce a fost acuzat, a început să înveţe şi el. „Nu am însă pretenţia că sunt specialist. (…). Rechizitoriul abundă în acuzaţii cu caracter editorial. Încă nu înteleg, după 12 ani de zile, acuzaţiile. Nu am cunoscut notificatorii şi cumpărătorii, cu mici excepţii: doamna Barbu şi Puşcaş. (…) Doamna preşedintă, mă consider nevinovat şi solicit şi vă rog să ne achitaţi”, a încheiat Mazăre.

Apărătorii fostului primar ceruseră, pe 3 aprilie, la Curtea de Apel Bucureşti, achitarea acestuia în dosarul plajelor retrocedate, pe motiv că retrocedările s-au făcut în baza votului dat de către reprezentanţii Consiliului Local, iar Prefectura nu a avut obiecţii în urma votului. Cu cinci zile înainte, procurorii DNA ceruseră Curţii de Apel Bucureşti să dea pedepse maxime pentru Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea în dosarul retrocedărilor frauduloase de plaje din judeţul Constanţa, în timp ce pentru alţi inculpaţi au solicitat să se constate încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris, în condiţiile în care acest caz se judecă de aproape nouă ani.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.