Cum se va putea cumpăra vechimea pentru pensie

Ministerul Muncii dorește că persoanele care sunt interesațe să cumpere vechime pentru pensie să o poată face înainte de 1 septembrie 2021.

Pentru acest motiv motiv  a fost pusă în dezbatere o nouă modificare a Legii 127/2019.

În noul proiect este prevăzut că orice persoană care nu are calitatea de pensionar va putea să cumpere vechime pentru pensie pentru o perioadă anterioară de maximum șase ani. Acest lucru se va face în baza unui contract încheiat cu casă teritorială de pensii competentă.

Ce prevede proiectul

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare,. Luna în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE. Sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se spune în propunerea de act normativ.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între dată împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială.

Potrivit proiectului, până la 1 septembrie 2021, persoanele care nu au calitatea de pensionar pot încheia un contract de asigurare socială. Acest lucru în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate, pensiei anticipată parțială.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoană interesată şi casa teritorială de pensii de la momentul întrării în vigoare a proiectului de ordonanță și până la dată de 1 septembrie 2021.  Iar plata pentru cumpărarea vechimii  pentru pensie  se va face într-o singură tranșă. Sau  în mai multe tranșe lunare, se mai spune în noul proiect.

Proiectul de ordonanţă va grăbi posibilitatea de a cumpăra vechime începând cu intrarea în vigoare a modificării legislative, potrivit dcbusiness.ro.

Modificarea va intră în vigoare numai dacă OUG-ul va fi adoptat de Guvern și va fi piblicat în Monitorul Oficial.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.