Cum se reciclează echipamentele electrice și electronice. Sfaturile specialiștilor de la Salubrizare Sector 5

FOTO: Didgeman/Pixabay.com
FOTO: Didgeman/Pixabay.com

În România rata de colectare a echipamentelor electrice și electronice (DEE) ajunge la 35%, în cele mai optimiste estimări, în condiţiile în care media europeană este de 45,9% la nivelul anului 2020, potrivit specialiștilor de la Salubrizare Sector 5.

„Cel mai des românii reciclează maşini de spălat (70,67%), iar cel mai greu se despart de telefoanele mobile (11%), conform datelor publicate de Asociaţa ENVIRON.

Românii generează anual peste 100.000 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice.

Pentru a putea atinge ținta de colectare obligatorie pentru DEEE, care este de 65%, de altfel neîndeplinită de majoritatea statelor membre UE, este foarte important ca atunci când nu mai pot fi reparate echipamentele electrice şi electronice să fie reciclate şi nu aruncate pur şi simplu la gunoi, pentru a nu deveni deşeuri periculoase”, precizează compania Salubrizare Sector 5.

De asemenea, e important de știut că au fost introduse noi drepturi ale consumatorilor la reparații ușoare și atractive de către Comisia Europeană, în ceea ce privește diverse echipamente, inclusiv cele electrice și electronice.

A fost adoptată o nouă propunere privind norme comune de promovare a reparării bunurilor, care le vor permite consumatorilor să facă economii și vor sprijini obiectivele Pactului Verde European prin reducerea deșeurilor.

Propunerea are în vedere asigurarea faptului că mai multe produse vor fi reparate înainte să expire garanția legală și că, totodată, consumatorii au la dispoziție opțiuni mai simple și mai ieftine de reparare a produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic (cum ar fi aspiratoarele sau, în curând, tabletele și telefoanele inteligente) atunci când garanția legală a expirat sau când bunul nu mai funcționează din cauza uzurii.

„Dreptul la reparare” pentru consumatori poate fi utilizat atât înainte de expirarea garanției legale, cât și după expirarea acesteia.

• înainte de expirarea garanției legale, vânzătorii vor fi obligați să ofere reparații, cu excepția cazului în care acestea sunt mai costisitoare decât înlocuirea produsului;

• după expirarea garanției legale, consumatorii vor avea la dispoziție un nou set de drepturi și instrumente pentru ca repararea să devină o opțiune ușoară și accesibilă.

Propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.