Cum pot lua românii ajutor de șomaj în Spania

FOTO: Life-Of-Pix/Pixabay.com
FOTO: Life-Of-Pix/Pixabay.com

Românii care lucrează în Spania și nu mai au un loc de muncă pot obține șomaj din partea statului spaniol. Pentru acest lucru e nevoie să îndeplinești câteva condiții.

Cei care și-au pierdut locul de muncă pot solicita o indemnizație de șomaj doar dacă:

  • solicitantul a cotizat la sistemul spaniol de securitate socială
  • a contribuit prin cotizații minim 360 de zile, în ultimii 6 ani anteriori datei intrării în șomaj și nu trebuie să găsească în vreunul din cazurile de incompatibilitate stabilite prin lege, pentru această perioadă minimă de cotizare având dreptul la plata prestațiilor timp de 4 luni. Perioada maximă de plată a prestației pentru șomaj este 24 luni
  • să nu ai vârsta legală de pensionare

Cum obții ajutor de șomaj în Spania. Ce sume se acordă

Valoarea indemnizației de șomaj se calculează în funcție de cotizarile la sistemul de securitate socială din ultimele 180 de zile până la dată când ai intrat în șomaj. Astfel, în primele 180 de zile de șomaj primești 70% din baza de calcul, iar începând cu ziua a 181-a, indemnizația va fi 60% din baza de calcul, potrivit mae.ro

Cum obții ajutor de șomaj în Spania. În Spania, există sume minime și maxime în ceea ce privește valoarea indemnizației de șomaj:

  • suma minimă nu poată fi mai mică decât 75% din salariul minim interprofesional, la care se adaugă o șesime (1/6) din plățile suplimentare dacă nu ai copii în întreținere și 100% din salariul minim plus 1/6 din plățile suplimentare dacă ai cel puțîn un copil în întreținere;
  • suma maximă se calculează în funcție de numărul de copii în întreținere, dar nu poate fi mai mult de 170% din salariul minim plus 1/6 din plățile suplimentare dacă nu ai niciun copil, respectiv 195% din salariul minim plus 1/6 din plățile suplimentare pentru un copil. Suma crește la 220% dacă ai și un al doilea copil.

Pentru obținerea prestației pentru șomaj lucrătorul trebuie să se adreseze Serviciului Statal de Ocupare spaniol (SEPE/INEM:www.sepe.es), sau filialei regionale a acesteia, atunci când relația de muncă s-a încheiat (excepție cazul de demisie).

În cazul părăsirii teritoriului spaniol, pentru a primi în continuare ajutorul de șomaj la care are dreptul în Spania, lucrătorul trebuie să anunțe Serviciul Statal de Ocupare spaniol (SPEE/INEM) înaintea plecării și apoi, în termen de 7 zile, să contacteze agenția de ocupare din țara în care se deplasează (în România, Agenția Națională de Ocupare a Fortei de Muncă – ANOFM). Conform regulilor europene, în țara de destinație va beneficia de prestațiile de șomaj oferite de statul spaniol timp de maxim 3 luni, pe durata cărora să își caute activ un loc de muncă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here