Fostul europarlamentar PDL Luhan spunea că face naveta cu mașina, în timp ce călătorea cu avionul și a decontat astfel 50.000 de euro din bugetul Uniunii Europene, dosarul fiind anchetat la sesizarea OLAF, el având complici trei agenții de turism care i-au ”umflat” în acte prețul biletelor de avion.
Dosarul s-a constituit în baza unei sesizări a Oficiului European pentru Lupta Antifraudă (OLAF) din data de 28 ianuarie 2015 cu privire la faptul că Petru Luhan, europarlamentar în perioada 2009-2014, a depus la Parlamentul European mai multe cereri de rambursare a cheltuielilor de transport cu avionul și cu mașina, folosind documente justificative false.
”Astfel, pentru călătoriile cu avionul, inculpatul a căutat și identificat trei societăți comerciale de profil din România, mai exact agenții de turism care au acceptat să-i elibereze facturi și chitanțe fiscale în care erau menționate sume de bani mult mai mari decât prețul real al biletelor de avion, bani care, în realitate, nu erau achitați integral, dar documentele erau folosite la Parlamentul European, pentru justificarea deplasărilor de către Luhan Petru-Constantin”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
Cu avionul era mai ieftin
O altă modalitate de decontare frauduloasă a transportului a presupus deplasări fictive cu autoturismul între localitatea de domiciliu a lui Luhan din județul Suceava, București și locul de muncă, în principiu orașele Strasbourg sau Bruxelles, deplasări care, în realitate, erau efectuate cu avionul.
El proceda astfel întrucât era mai avantajos, din punct de vedere financiar, să solicite la decontare o deplasare cu autoturismul, mult mai costisitoare prin raportare la prețul carburantului, decât una cu avionul, care era mai ieftină.
TAROM a pus la dispoziția procurorilor DNA toate rutele și zborurile efectuate de Luhan, în timp ce el susținea că ar fi la volanul mașinii spre Bruxelles.
Călătorii exotice decontate de Parlamentul European
Spre exemplu, anchetatorii au stabilit că în cursul lunii aprilie 2010, Luhan Petru-Constantin a depus la Parlamentul European pentru decontare factura fiscală emisă de o agenție de turism, în valoare de 15.880 de euro, pentru o călătorie efectuată în perioada 25.03.2010 – 08.04.2010 pe ruta Bruxelles-Munchen, Munchen-Bangkok, Bangkok-Sydney, Sydney-Christchurch, Christchurch- Wellington, Wellington-Auckland, Auckland-Wellington, Wellington-Melbourne, Melbourne-Bangkok, Bangkok-Frankfurt, Frankfurt- București. În realitate, prețul biletelor menționate a fost de 9412 euro și 920 lei și în niciun caz nu se putea ajunge la suma de 15.880 euro solicitatată la decontare, mai mare cu aproximativ 4800 euro decât prețul comunicat inițial de agenție, 11000 euro și cel stabilit de către departamentul de specialitate al Parlamentului European 11.069,91 de euro, cu toate taxele incluse.
Dat de gol de Tarom
Într-un alt exemplu DNA arată că la data de 14.12.2010, Petru Luhan a depus la Parlamentul European cererea de rambursare a cheltuielilor de transport cu autoturismul pe ruta Frătăuții Vechi-București și București-Frătăuții Vechi. Potrivit cererii de decontare, deplasările ar fi avut loc cu autoturismul personala, distanța parcursă fiind de 540 km pentru fiecare drum. Ca urmare a acestei cereri, Luhan a beneficiat de o indemnizație de transport în cuantum total de 474,32 de euro, pentru distanța totală de 1080 km declarați. După verificări, a rezultta că, în aceleași date, fostul europarlamentar a efectuat deplasarea de la Suceava la București și de la București la Suceava cu avionul, zboruri operate de TAROM. Prețul pentru biletul de avion din 06.12.2010 de la Suceava la București a fost de 458,5 lei (101,66 euro), iar cel al biletului de avion pe ruta București – Suceava din 10.12.2010 a fost de 311,5 lei (72,44 euro), sume mult mai mici (total:174,1 euro) decât suma de 474,32 euro solicitată la decontare pentru un drum cu autoturismul, care în realitate nu a avut loc.
Într-un caz, Direcția generală de finanțe din cadrul Parlamentul European i-a comunicat în scris lui Luhan, prin corespondența din datade 10.10.2011 că nu poate accepta spre decontare suma solicitată de 1.370 euro, întrucât s-a stabilit că prețul maxim al unui bilet de avion dus/întors pe ruta indicată la clasa economică era de doar 380, 33 euro. De asemenea, aceeași direcție financiară i-a comunicat refuzul de a-i deconta deplasarea cu autoturismul pe ruta de întoarcere declarată, 1800 km Strasbourg– București, deoarece bonurile de carburant prezentate erau contradictorii, fiind obținute de la stații de carburant aflate pe rute total opuse, una spre Belgia Bruxelles și alta spre România, neaflându-se practic pe același traseu de deplasare.
Fostul europarlamentar PDL Petru Luhan a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru deconturi de peste 50.000 de euro pe care le-a făcut la Parlamentul European, pentru care a oferit documente false.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 17 martie 2010 – 6 martie 2012, Petru Constantin Luhan, în calitatea menţionată mai sus, cu rea-credinţă, a depus la Parlamentul European 37 de cereri false prin care a solicitat rambursarea unor cheltuieli de transport.
Cetățeanul TV