Cultura și Educația, priorități ale administrației sectorului 5. Proiect online de poezie și poveste

Proiect online

Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” a lansat un proiect online – „Poezie și poveste în Sectorul 5”.

Proiectul este dedicat operei lui Mihai Eminescu, dar și locurilor încărcate de istorie din Sectorul 5, clădiri și spații care spun povestea sectorului care adăpostește vatra străveche a Bucureștiului.

Primăria Sectorului 5, proiect online de poezie și poveste

În ciuda unui adevărat tsunami de incultură, de lipsă gravă de educație și de impostură, care inundă, parcă, întreaga societate românească, administrația, conducerea Primăriei sectorului 5 al Capitalei, își propun să facă din promovarea Culturii Naționale un adevărat stindard de luptă împotriva lipsei de educație, a mocirlei culturale care amenință țara.

Cu un minister al (In)culturii care parcă și-a propus ca program politic „promovarea” inculturii, a prostului-gust și a încremenirii în prostie, autoritățile locale, administrațiile din întreaga țară rămân singurele entități care mai reușesc să promoveze Cultura, să o aducă aproape de oameni și, astfel, să-i țină trezi!

Ceea ce și-a propus,cum spuneam, și conducerea Primăriei sectorului 5, prin Centrul Cultural și pentru Tineret „Ștefan Iordache” al sectorului 5. Centrul cultural “Ștefan Iordache” este, de altfel, o instituție a cărei implicare profundă, profesionistă, în viețile cetățenilor sectorului 5, indiferent de vârstă, este deja de notorietate. 

Povești și Poezie pentru… sufletul lui Eminescu  

Astfel, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, a aniversării nașterii lui Eminescu, Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” a lansat proiectul online „Poezie și poveste în Sectorul 5”, dedicat operei lui Mihai Eminescu, dar și locurilor încărcate de istorie din Sectorul 5, clădiri și spații care spun povestea sectorului care adăpostește vatra străveche a Bucureștiului.

Proiectul constă în realizarea unui material video, care are în centrul său personalități ale scenei culturale din România (Mircea Diaconu, Claudiu Bleonț), locuitori ai Sectorului 5 din structurile administrative ale Primăriei, dar și Primarul Sectorului 5, Cristian-Victor Piedone POPESCU, care au ales să sărbătorească Ziua Culturii și aniversarea lui Mihai Eminescu, prin poezie, încurajând astfel și alți locuitori ai Sectorului 5 și ai Capitalei să redescopere lectura și, altfel spus, Cultura.

Scopul proiectului este apropierea locuitorilor Sectorului 5 de poezie și de lectură în general, dar și invitația de a (re)descoperi locuri istorice și clădiri de patrimoniu din sector – muzee, case memoriale, instituții culturale și de învățământ, parcuri sau așezăminte religioase cum sunt Opera Națională București, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Mănăstirea Antim, Academia Militară, Palatul Bragadiru, Muzeul Memorial Liviu Rebreanu – Fanny Rebreanu, Casa Memorială Ion Minulescu și Claudia Millian – spații care compun una dintre cele mai vechi și mai valoroase infrastructuri culturale din Capitală.

Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5 informează că materialul video va fi difuzat în perioada 15-25 ianuarie pe canalele media ale Primăriei Sectorului 5 și ale Centrului Cultural și de Tineret.

Sectorul 5, locuri pline de Poezie și Poveste 

Proiect online
Primarul Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone, inițiatorul proiectului online „Poezie și Poveste”

Sectorul 5 al Capitalei are, într-adevăr, o sumedenie de povești, care mai de care mai frumoase, mai interesante, mai pline de culoare și de cultură, de poezie. De la sfânta Mănăstire Antim, iubitoarea “inimă” a Rugului Aprins și a minunatei și sfintei Rugăciuni a inimii, la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, cu generații întregi de mari valori ale Țării, de la complexul hotelier și cultural “Grand Hotel du Boulevard” până la Teatrul Elisabeta, un alt superb reper istoric și de cultură al sectorului, tot sectorul este plin de locuri de mare poezie, cultură și civilizație românească. Despre o parte dintre ele a scris, cu mare drag, și redacția cetățeanul.net.

Cum să nu te minunezi și să fii fericit când descoperi că sfântul lăcaș al Bisericii “Sfânta Treime-Ghencea” este nu numai un loc al vindecării sufletelor prin Dumnezeu, nu numai un loc încărcat de istorie românească măreață ci și un loc în care milostenia și cultura, deopotrivă, sunt ridicate la nivel de normalitate, prin strădania vrednicului părinte-paroh pr. dr. Ion Grădincea.

De asemenea, la sfânta Mănăstire Antim există un adevărat tezaur de cultură și carte veche, de străveche civilizație românească: Biblioteca Sfântului Sinod, al cărei director, părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, este unul dintre numeroșii intelectuali de mare valoare și credință ai Bisericii Ortodoxe Române.

Banul Mihalache Ghica, mare boier renascentist, trăitor pe meleagurile sectorului 5

De asemenea, câți știu că actualul sediu al judecătoriei sectorului 3, aflat pe teritoriul sectorului 5, este un fost palat al lui Mihalache Ghica, mare Ban al Țării Românești și frate al domnitorilor Grigore și Alexandru Ghica?! Ei bine, numai pentru o sumară prezentare a activității, a faptelor marelui boier renascentist Mihalache ar umple un volum sau ar face câteva ore de film!

Așadar, cât mai mulți locuitori ai sectorului 5, cu drag de cultură, poezie și poveste, sunt invitați, sunt așteptați să demonstreze că a fi inteligent, talentat și harnic nu este un privilegiu în sectorul 5 ci o stare de normalitate! Mult succes și curaj tuturor, mai ales că avem “presentimentul” fericit că acest proiect se va permanentiza și, poate, se va transforma într-un “festival-concurs”, cu “premii Oscar” minunate! Doamne-ajută!

CITESTE ȘI Economii la Primăria Sectorului 5. Piedone nu tipărește scrisoarea primarului

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.