Culisele CEx din PSD: Viorica Dancilă a reproșat colegilor săi că nu apară Guvernul. Șeful europarlamentarilor PSD i-a dat replica

Dăncilă mege la Bruxelles
Foto: Wall-Street.ro

Viorica Dăncilă le-a reproşat social-democraţilor, în CEx de luni seara, că nu au avut ieşiri publice mai dese cu privire la cazul din Caracal, precizând că s-ar putea pregăti un nou 10 august sau s-ar dori un nou protest ca după tragedia de la Colectiv.

Premierul timid din vremea lui Liviu Dragnea a devenit un președinte feroce de partid care nu se dă la o parte să-i atace pe Baronii de partid în timpul ședințelor conducerii PSD.

„A fost un pic stranie şedinţa. A început certându-ne pe toţi că nu apărem în presă să facem declaraţii. Ne tot spunea premierul că vedeţi că se pregăteşte un nou 10 august, că se continuă presiunea şi se doreşte un nou Colectiv, în sensul consecinţelor de la Colectiv. A mai spus despre USR că vedeţi declaraţiile lui Dan Barna şi le-a cerut să comenteze ce a zis Barna fiindcă a spus prostii. Era ca un reproş sistematic”, au afirmat sursele social-democrate.

Baronul obedient a început să scoată capul în fața lui Dăncilă

În cadrul Comitetului Executiv au fost câteva intervenţii. Respectiv Dan Nica a luat cuvântul şi a avut o intervenţie „echilibrată”.

„Nica a spus «domnule, ca să ştim ce să facem trebuie să ne spuneţi ce s-a întâmplat». Premierul nu a vrut să spună. Zicea doar că în comunicate trebuie să spunem cine este vinovat şi trebuie să spunem mai direct, că oamenii cred că e PSD şi a insinuat să spună că e Iohannis sau măcar procurorul, că ar fi vinovat”, au adăugat sursele citate.

La rândul său, liderul PSD Neamţ Ionel Arsene a luat şi el cuvântul şi ar fi spus „am fi vrut să intervenit dat aţi spus să nu politizăm cazul”.

Replica premierului

În replică, premierul a părut deranjată de afirmaţie, însă „la finalul intervenţiilor a spus «eu am zis acolo, dar nu era pentru voi era pentru Barna şi pentru opoziţie. Nu am ştiut că sunteţi aşa disciplinaţi»”, au precizat sursele PSD.

Un alt social-democrat ar fi zis, la şedinţă, că totul era orchestrat de servicii de informaţii pentru a distruge PSD, însă Dăncilă l-ar fi contrazis.

Impresia creată în rândul unor social-democraţi prezenţi la CEx a fost că lucrurile ar fi fost prezentate de Viorica Dăncilă, un pic „în stilul Dragnea”, cu foarte multe insinuări în afirmaţii.

„Totul era prezentat, poate şi în exces de zel, poate şi pentru vrea să se trezească lumea, poate şi pentru că era supărată, pentru că spunea că a dormit doar două ore pe noapte, că a exagerat un pic dând sentimentul că ar fi fost totul un complot, ca şi cum ar fi fost un scenariu. A avut o intervenţie stil Dragnea, cu foarte multe insinuări. Spunea că «uite se demonstrează că ea nu este cu Iohannis»”, au explicat sursele citate.

„S-a mers un pic cam departe, asocierea cu 10 august, asocierea cu Colectiv pe care a făcut-o într-o interverţie”, în opinia unui social-democrat prezent la reuniune.

Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a transmis că social-democraţii trebuie să fie mai duri şi mai vehemenţi în a transmite mesajul că preşedintele Klaus Iohannis este de vină şi că „a protejat procurorii şi STS”, au mai spus sursele citate.

Reproşuri faţă de preşedintele Comisiei pentru apărare

Dan Nica i-ar fi reproşat că colegului său, Dorel Căprar că a reunit Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor luni, pentru audieri, critica fiind că „a ieşit din audieri într-o lumină foarte bună STS”, potrivit surselor MEDIAFAX.

„Dorel Căprar a explicat că nu a făcut de capul lui. S-a înţeles că a făcut-o cu acordul premierului. Nu a dat foarte multe detalii. A spus că a vrut să comunice, după şedinţa Comisiei, dar nu mai era nimeni de la presă la final”, au detaliat surse din PSD.

Sursele PSD au explicat că nu au înţeles de ce Viorica Dăncilă nu a vrut să facă declaraţii de presă, la finalul CEx.

„Şi nouă ne-a spus că o să declare ceva foarte tare. Nu am înţeles ce. Că are pregătit ceva tare”, au explicat sursele menţionate.

Executivul ar urma să aprobe rectificarea bugetară pe 5 august, însă fără anexa pe judeţe, pe localităţi. Această anexă este posibil să fie aprobată posibil pe la finalul lunii august, au precizat surse din PSD.

„Din 1,5 milioane lei, suma totală, între 600.000 -700.000 se duc la Bucureşti, cam jumate, urmând ca restul să se distribuie către ceilalţi. Erau nemulţumiţi cum se distribuie pentru că făcuseră o formulă, iar din formulă a zis Eugen Teodorovici că nu mai este nicio formulă, spună fiecare cât vrea să se distribuie şi să trimită propunerile până miercuri”, au conchis sursele citate.

Concluziile ședinței

Viorica Dăncilă nu a făcut declaraţii, la finalul şedinţei Comitetului Executiv, fiind pentru prima oară de când este preşedintele PSD când premierul a evitat presa la încheierea unei şedinţe CEx. Anterior câţiva protestatari au încercat să blocheze ieşirea din curtea sediului PSD a maşinii în care se afla Gabriela Firea.

Dăncilă a părăsit rapid sediul din Băneasa al partidului, urcând într-o maşină care a ieşit printr-o ieşire laterală a clădirii PSD. Nici la sosire liderul social-democraţilor nu a stat de vorbă cu presa, ci doar a precizat că va face declaraţii la finalul reuniunii.

Social-democraţii au stabilit în CEx ca pe 24 august să aibă loc pe 24 august, au spus surse PSD.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

*