CSM, atac la Guvern şi Parlament: Se vor prescrie fapte deosebit de grave!

Judecător condamnat definitiv, păstrat în funcţie de CSM

Secția pentru procurori a CSM transmite marți că aplicarea deciziei ÎCCJ privind prescripția răspunderii penale va determina încetarea proceselor și înlăturarea răspunderii penale inclusiv pentru infracțiuni „foarte grave” și că situația le va genera procurorilor „sentimente de insatisfacție și demotivare profesională„.

CITEŞTE ŞI: Elena Udrea şi Ioana Băsescu ar putea scapă de condamnări! Instanţa supremă a DECIS

Vina aparține în principal Parlamentului și Guvernului care au manifestat „pasivitate” în subiectul prescripției răspunderii penale, conform secției de procurori a CSM.

„Având în vedere Decizia pronunțată în data de 25.10.2022 de către Completul Înaltei Curte de Casație și Justiție pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin care s-a stabilit modul de aplicare a Deciziilor Curții Constituționale a României nr. 297/2018 și nr. 358/2022 privind prescripția răspunderii penale, Secția pentru procurori constată că aplicarea directă în cauzele penale aflate în curs de urmărire penală sau în fața instanțelor judecătorești, în diverse stadii procesuale, va determina încetarea proceselor penale și înlăturarea răspunderii penale pentru comiterea unor infracțiuni, dintre care unele foarte grave”, se arată în comunicatul de presă.

Procurorii, demotivaţi

„Secția pentru procurori apreciază că această situație a fost generată, în principal, de pasivitatea puterilor legislativă și executivă de a interveni în termenul constituțional de 45 de zile după pronunțarea Deciziei CCR nr. 297 din anul 2018. Astfel, s-a ajuns ca pentru o perioadă de 4 ani legislația penală să prevadă doar prescripția generală a răspunderii penale, termene legale care au fost oricum reduse de legiuitor prin Codul penal intrat în vigoare în anul 2014. Ca o consecință, nu mai este sancționată, așa cum este și firesc, doar pasivitatea organelor judiciare în derularea procedurilor penale, urmând a fi închise și cauze în care au fost efectuate ritmic acte procesuale, dar cărora nu li se mai recunoaște un efect întreruptiv de prescripție”, adaugă secția de procurori a CSM.

„Imposibilitatea pronunțării unor hotărâri judecătorești asupra fondului acuzațiilor penale formulate de procurori, va genera în rândul corpului profesional al acestora sentimente de insatisfacție și demotivare profesională”, se mai arată în comunicat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.