Criză fără precedent în Consiliul Superior al Magistraturii. Președintele o amenință pe Birchall

Ana Birchall
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii o amenință pe Birchall

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a anunţat, marţi, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională în legătură cu acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

Şefa CSM o acuză pe Ana Birchall de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”. Savonea şi Birchall se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justiţiei reproşându-i în dese rânduri preşedintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.

Savonea a convocat, marţi, o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care avea pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

La începutul şedinţei s-a constatat că nu este întrunit cvorumul necesar, deoarece lipseau şase membri, printre care procurorul general Bogdan Licu, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi membri din Secţia pentru procurori. Trei dintre procurori participă la o întâlnire la sediul Parchetului General, astfel încât ei nu au venit şi la şedinţa plenului CSM.

Au lipsit trei procurori „fără nicio justificare”

Ulterior, preşedintele CSM a denunţat „criza fără precedent” din cadrul instituţiei generată de lipsa cvorumului de la şedinţele de plen.

„Am decis să am această comunicare publică pe două teme importante: cea dintâi criza fără precedent din Consiliu, generată de atitudinea unor membri, şi a doua – să anunţ că, în calitate de preşedinte al CSM, am decis să sesizez Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall. Astăzi am încercat, în trei etape, să avem o şedinţă de plen în cadrul căreia să soluţionăm anumite lucrări, unele foarte vechi, încă din luna iunie a acestui an, altele survenite pe parcurs şi nici astăzi nu am putut să soluţionăm aceste cereri din cauza lipsei cvorumului. Avem cinci şedinţe amânate pentru acelaşi motiv – lipsa cvorumului legal în vederea desfăşurării şedinţelor de plen. De fiecare dată lipseşte un număr de membri, aşa încât cvorumul de 15 membri, cât este legal, să nu se poată întruni”, a susţinut Savonea.

Preşedintele CSM a afirmat că marţi au lipsit trei procurori „fără nicio justificare”, „invocând o pretinsă şedinţă care ar fi fost convocată de la Parchetul General”, şi a anunţat că a pregătit o serie de modificări legislative pentru remedierea unor astfel de situaţii.

Ea a precizat că măsurile vizează reducerea cvorumului „pentru situaţiile în care anumiţi membri refuză nejustificat să se prezinte la şedinţe”, respectiv ca cvorumul la şedinţe să fie constituit din 2/3 dintre membrii CSM.

„Pe lângă reducerea cvorumului, propunem şi sancţionarea acestui tip de comportament cu pierderea funcţiei în cadrul Consiliului”, a completat Savonea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.