„Imediat ce condiţiile de securitate au permis, o echipă a Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul, pentru a oferi asistenţă cetăţenilor români aflaţi în incinta acestuia”, menţionează MAE într-un comunicat.
400 de apeluri telefonice
„MAE informează că Celula de criză constituită din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe şi-a continuat activitatea în cursul nopţii pentru a stabili cele mai eficiente modalităţi de a furniza asistenţa consulară cetăţenilor români aflaţi în Turcia. Reprezentanţii Ambasadei României la Ankara şi ai Consulatelor Generale din Istanbul şi Izmir continuă demersurile în vederea acordării asistenţei consulare necesare cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Turciei”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.
MAE menţionează că la nivelul Celulei de criză sunt menţinute contactele cu firmele şi companiile de turism care operează pe relaţia cu Turcia. Potrivit informaţiilor disponibile, frontiera terestră dintre Turcia şi Bulgaria este închisă în sensul de ieşire din Turcia.
„În acest context şi având în vedere situaţia încă fluidă, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români interesaţi care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare şi să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetăţenilor care au intenţia de a tranzita sau de a călători spre Turcia să evite aceste deplasări”, se mai arată în comunicat.
Tentativa de lovitură de stat
Canalul public anunţa proclamarea legii marţiale. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan denunţa o „revoltă a unei minorităţi în interiorul armatei”. Un ofiţer recent înlăturat ar fi principalul organizator al loviturii de stat. Preşedintele Erdogan a apărut în mijlocul mulţimii de susţinători în afara aeroportului din Istanbul. Un total de 754 de militari au fost arestaţi în legătură cu puciul unui grup de soldaţi rebeli.
Cetățeanul TV